Обядът трябва да е засищащ и разбира се вкусен. Половината от деня е минал и трябва да възстановим изгубената енергия, да се заредим с нови сили за оставащата част от него, в която вероятно ще имаме още много задачи за вършене.
Предлагаме ви ястия, които не просто ще направят това, но в същото време са много здравословни.
Къри със сладки картофи и фъстъци
Време за подготовка: 15 мин
Време за готвене: 45 мин
Порции: 4
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица кокосово масло;
- 1 глава лук, накълцана на ситно;
- 2 скилидки чесън, настъргани;
- парче джинджифил с размер на палец, настъргано;
- 3 супени лъжици червена тайландска къри паста;
- 1 супена лъжица гладко фъстъчено масло
- 500 г сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета;
- 400 мл консерва кокосово мляко;
- 200 г пресен спанак;
- 1 лайм, изцеден;
- варен ориз (по желание);
- сухи печени фъстъци (по желание).
Начин на приготвяне
Разтопете 1 супена лъжица кокосово масло в тенджера на среден огън и прибавете главата нарязан лук за 5 минути да омекне. Добавете двете настъргани скилидки чесън, както и настърганото парче джинджифил. Гответе 1 минута, докато се появи аромат.
Разбъркайте 3-те супени лъжици паста от тайландско червено къри с супената лъжица гладко фъстъчено масло, прибавете 500 г сладки картофи, обелени и нарязани на парчета, след което добавете 400 мл кокосово мляко и 200 мл вода.
След като заври, намалете котлона и оставете да къкри без капак за 25-30 минути или докато сладкият картоф омекне.
Смесете спанак и сока от лайм и подправете добре.
Сервирайте ястието с капане от варен ориз по желание, а ако искате да бъде хрупкаво, поръсете с няколко натрошени сухи печени фъстъка.
Енчилада с пиле и боб
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 55 мин
Порции: 4
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица рапично масло;
- 2 глави червен лук, нарязани;
- 2 червени чушки, почистени от семките и нарязани;
- 2 скилидки чесън, счукани;
- 2 ч .л. паста от чипотле;
- 2 пилешки гърди без кожа, нарязани на тънки ивици;
- 400 г консерва черен боб;
- малка връзка кориандър, нарязан;
- 500 мл доматен сос Пасата (или какъвто имате пор ръка);
- 1 ч. л. кетчуп или захар;
- 6 средни тортили;
- 50 г зряло сирене чедър, настъргано.
- Начин на приготвяне
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200 C.
Загрейте олиото в голям тиган и добавете лука, чушките и половината чесън. Гответе 15 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуcите омекнат.
Добавете пастата от чипотле, след което запържете още 1 минута. Добавете пилешкото, нарязано на ленти. Гответе още около 5-10 минути.
Добавете боба, кориандъра и 150 мл пасата, след което свалете тигана от котлона. Останалата пасата смесете с останалия счукан чесън и кетчупа.
Разпределете сместа между тортилите, след което загънете страните и ги навийте на руло. Изсипете половината сос пасата в квадратна форма за печене с размер 22 см, след което поставете енчиладите отгоре една до друга. Поръсете върху останалия сос и настърганото сирене, след което печете за 25-30 минути до златисто кафяво.
Лесна паста с доматен сос
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 глава лук, наситнена;
- 1 скилидка чесън, счукана;
- 400 г консерва чери или нарязани домати;
- щипка захар;
- сос Уорчестър;
- 100 г ригатони или друга паста във формата на тръба;
- 50 г грюер или чедър, настърган.
Начин на приготвяне
Загрейте олиото в среден тиган и запържете лука за 5 минути, докато омекне и стане леко златист. Разбъркайте чесъна и гответе още минута.
Добавете доматите и захарта, оставете да заври и оставете да къкри 20 минути. Добавете няколко капки сос Уорчестър и подправете на вкус.
Междувременно сварете пастата според инструкциите на опаковката. Смесете заедно със сиренето и галетата. Отцедете пастата и я разбъркайте в соса.
Сервирайте с обикновена салата по желание.