Алкохол и тегло – двете са по-свързани, отколкото предполагате

Алкохол и тегло – двете са по-свързани, отколкото предполагате

Пиенето на алкохол може да повлияе на тялото ви и може да доведе до наддаване на тегло, наред с други странични ефекти. Запознайте се с 5-те основни начина, по които става това.

1. Променя начина, по който тялото ви обработва мазнините

Алкохолът е токсин. Ако консумирате твърде много от него, можете да развиете алкохолно отравяне или дори да умрете. Това е важно за потенциалното наддаване на тегло, защото диктува как тялото ви реагира на алкохола.

За да предотврати алкохолно отравяне и възможна смърт, вашият черен дроб фокусира цялата си енергия върху метаболизирането или разграждането на алкохола до нетоксични компоненти.

В резултат на това тялото ви жертва метаболизма на мазнините, защото е твърде заето с разграждането на алкохола, а това не е добре за вашето тегло.

Мазнините, които не сте изгарили, се съхранява се като допълнително тегло. Така че, ако ядете пица или дори лека салата с коктейла си, калориите от тази храна се съхраняват като мазнини, вместо да се изгарят за енергия.

2. Прави ви гладни

Алкохолът също може да повлияе на нивата на глад, който пък може да ви накара да похапвате повече и да консумирате повече калории, което в крайна сметка може да доведе до наддаване на тегло. Това наистина е порочен кръг.

Въпреки че скорошните изследвания върху хора са ограничени, минали проучвания предполагат, че различни хормони, свързани с глада, като грелин и лептин, могат да бъдат повлияни от консумацията на алкохол.

Въпреки че съдържа много енергия, алкохолът също няма същия засищащ ефект като твърдата храна. Тялото не усеща течностите по същия начин, както усеща твърдите вещества. Можете да изконсумирате много калории бързо, а тялото дори да не ги регистрира. Това може да улесни неволното приемане на повече калории, отколкото са ви необходими.

Алкохол и тегло - двете са по-свързани, отколкото предполагате - drinking alcohol

3. Затруднява избора на здравословни варианти

Пиенето на алкохол също може да ви накара да направите лош избор на храна. Известно е, че алкохолът понижава задръжките, увреждайки логическите части на мозъка ви за вземане на решения като префронталния кортекс.

Въпреки че вземането на решения е нарушено, може да сте по-склонни да ядете храни, които обикновено избягвате, или дори да се откажете напълно от здравословната си диета.

Дори след като изтрезнеете, други физически ефекти от алкохола могат да попречат на здравословната диета и режим на упражнения.

4. Има много калории

Алкохолът има много калории – 7 калории на грам, в сравнение с 4 калории на грам за въглехидрати и протеини и 9 калории на грам за мазнини. Следователно алкохолът се счита за високоенергийно вещество. Това означава, че дори и да пропуснете сладкия коктейл, във вашето уиски все още има много калории.

5. Има ефект върху хормоните

Алкохолът също може да повлияе на ендокринната система. Той може да повлияе на нивата на репродуктивните хормони като тестостерон и естроген. Някои от тях могат да бъдат свързани с теглото, защото всичко в ендокринната система е взаимосвързано.

Алкохолът също може да повлияе на циркадния ритъм на тялото, както и на нивата на кортизол. Алкохолът е „вид стрес за организма, така че може да накара тялото да наруши правилната секреция на кортизол, а този хормон е отговорен за много от нашите телесни функции.

Кортизолът може да стимулира глада и да повлияе на метаболизма. С други думи, повишеният кортизол може да допринесе за наддаване на тегло, особено около корема.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares