Как да се храним при стомашен вирус?

Как да се храним при стомашен вирус?

Въпреки че хората понякога наричат симптоми като гадене, спазми, повръщане и диария стомашен грип или стомашен вирус, официалният термин е гастроентерит. Гастроентеритът е възпаление на стомаха и червата, често причинено от различни вируси.

Когато ви връхлети стомашен вирус, храната може да е последното нещо, за което мислите. Но изборът на правилните храни и течности може да успокои неразположения корем и да помогне за ускоряване на възстановяването ви.

Защо храненето е толкова важно?

Между гаденето, повръщането и диарията, стомашният грип може да ви накара да загубите много хранителни вещества и течности бързо. Това може да доведе до дехидратация, което пък да ви направи летаргични или да ви причини главоболие и да като цяло да ви накара да се чувствате още по-зле.

Като рехидратирате с правилните течности и изберете най-добрите храни за възстановяване от стомашен грип, можете да попълните тези загуби и да се възстановите по-бързо.

Кой е най-податлив на дехидратация?

Телата на възрастните хора се състоят от 60 до 65 процента вода, така че дехидратацията е проблем за всеки със стомашен грип, но това е още по-голям проблем тя е за бебетата и малките деца. Техните тела съдържат дори по-голям процент вода от възрастните – около 70 до 75 процента, а и те не винаги могат да ви кажат дали се чувстват жадни или дехидратирани.

Хората в старческа също са по-склонни към дехидратация, тъй като може да приемат лекарства, които дехидратират организма, може да забравят да пият достатъчно или да ограничат приема на течности, за да намалят ходенето до тоалетната.

Как да се храним при стомашен вирус? - shutterstock 493198717 800x480

Кои са най-добрите храни за възстановяване?

Разбираемо е да нямате апетит когато не се чувствате добре, но храненето може да помогне да възстановите енергията си. Най-добрите храни за възстановяване от стомашен грип са тези, които могат да осигурят на тялото ви това, което му липсва. Също така трябва да са лесни за смилане, за да не се товари организма допълнително с хранисмилането.

Такива храни са например:

Солени бисквити: Солта помага да се възстановят изгубените натрий и хлорид, освен това са чудесни за гадене.

Супи на базата на бульон: Солта е добра и тук, както и хидратиращия ефект. Всеки е чувал за ползата от пилешката супа по време на боледуване. Той се дължи точно на тези два нейни ефекта.

Ориз: Храни като ориз, препечен хляб, сухи зърнени храни и тестени изделия доставят въглехидрати за енергия и са лесни за смилане.

Яйца: Протеинът в яйцата е важна храна за тялото и може да бъде по-лесен за храносмилане от червеното месо или пилешкото.

Как да се храним при стомашен вирус? - what to eat when you have the stomach flu 1296x728 feature

Има ли храни и напитки, които да избягвате при стомашен грип?

Твърде много приета захар изтегля излишната вода в червата, което може да влоши диарията, така че избягвайте сладки храни и напитки като бисквити, сода, сок и спортни напитки. Храните с високо съдържание на мазнини или фибри могат да бъдат трудни за храносмилане, а пикантните храни могат да бъдат много дразнещи за храносмилателната система, така че и избягвайте, докато не си стъпите отново на краката.

Тъй като тялото губи важни калории и хранителни вещества чрез диарията и повръщането, яденето на здравословни храни и рехидратирането е от ключово значение за възстановяването от стомашния грип.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares