Ако се стремите към здравословна диета, протеиновите блокчета са чудесна идея за похапване извън дома, след тренировка и т. н. Има обаче едно голямо НО. Трябва много да внимавате какво точно блокче избирате, за да не се окаже то супер калорично, с много захар и други нежелани съставки.
Най-добрият вариант е да си приготвите протеинови блокчета сами. Приготвянето им у дома е лесно, много рецепти дори не изискват печене.
Има множество рецепти. Тази ще ви даде ориентир към какви съставки да се насочите, когато избирате рецепта, която да изпробвате. Съща така ще разберете защо.
Зърната
Когато си приготвяте само своите протеиновите блокчета, имате шанса да включите повече пълнозърнести храни в диетата си и да заобиколите алергените и разбира се да наблегнете на вашите вкусови предпочитания. Като основа за вашия бар изберете едно от следните зърнене храни, като възможно най-добри опции:
Овесени ядки: Те са с високо съдържание както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Овесените ядки дълго ще ви държат сити. Освен това бета-глюканът в тях – вид разтворими фибри – може да допринесе за понижаване на холестерола.
Киноа: Тъй като съдържа всички незаменими аминокиселини, а също и много протеини.
Амарант: Подобно на киноата, амарантът доставя протеин заедно с множество минерали, които имат роля в изграждането на костите и храненето на мускулите, включително желязо, магнезий, фосфор и калий.
Пшеничен зародиш: Друг солиден източник на протеини, що се отнася до зърнените храни, е пшеничният зародиш . Той също е богат на витамин Е, антиоксидант, борещ се с рака.
Просо: Хрупкаво допълнение към всяка рецепта за бар, препеченото просо може да заеме мястото на ядките, като същевременно доставя магнезий, който предпазва сърцето, и фосфор, който възстановява клетките.
Протеинът
Най-бързият и лесен начин за добавяне на протеин към домашно приготвени блокчета е чрез използване на суроватъчен протеин на прах или веган протеин на прах. Можете също така да добавите протеин, заедно със здравословни мазнини и фибри, които побеждават глада, да като използвате ядки за основна съставка на барчето.
Изберете орехи, кашу, пекан, бадеми, фъстъци и шамфъстък, семена като ленено семе, пепита, семена от чиа, конопени сърца, слънчогледови семки и сусам или натурално, неподсладено масло от ядки или семена.
Екстрите
Стремете се към смели вкусове, които няма да ви струват твърде много допълнителни калории. За вкус на ядки, шоколад, добавете какаови зърна, натрошени парчета 100% какаови зърна, които са богати на антиоксиданти и не съдържат добавена захар.
За интензивен вкус на кафе използвайте малко количество разтворимо еспресо на прах. Цитрусовата кора ще добави свеж, плодов вкус, докато подправките като канела, карамфил, индийско орехче, джинджифил и подправка за тиквен пай, могат да направят вкуса на барчето истинска наслада.
Ето нашите три предложения за домашно приготвени барчета, които си заслужава да изпробвате. Можете да ги намерите тук.