Грешки при отслабване

Грешки при отслабване

Кой не желае хубава фигура? Понякога обаче от нея ни делят немалко излишни килограми. Често полагаме истински усилия, а не виждаме резултати. Къде грешим? Ето някои от основните допускани грешки от хората докато се опитват да отслабнат. Научете ги, за да не ги допускате.

    1. Не отчитате калориите в напитките.

За да отслабнете трябва да поемате по-малко калории, отколкото изразходвате. Много хора в началото на отслабването броят калории и теглят храната си, за да са сигурни, че са в калориен дефицит. Когато смятате калориите си, не пропускайте да изчислите и тези, които сте поели чрез напитки. Водата, чаят и кафето нямат калории. Всички сокове, студени чайове и фрешове обаче имат. Особено алкохолните напитки, те имат високо съдържание на захари. Газираните напитки, които съдържат захар имат около 30 калории за 100 мл., а тези с подсладители почти нямат – около 2-3 калории за 100 мл.

Не е нужно да се лишавате напълно от любимите си напитки. Просто ги добавете в сметките и помислете колко може да си позволите.

     2. Не пиете достатъчно вода.

Приемането на достатъчно вода може да ни предпази от фалшиво чувство за глад. Понякога бъркаме жаждата с глад. Не допускайте това. Пийте вода редовно през целия ден. Изпиването на чаша вода преди хранене ще запълни част от обема на стомаха и така ще изядете по-малко храна.

  3. Слагате много масло в салатите

Краставици, домати, зеле, моркови, зелена салата… Всички тези зеленчуци имат нищожно малко калории. Салатите приготвени от тях ще заситят глада като перфектно допълнение към основното хранене. Ако обаче сложите прекалено много масло – слънчогледово, маслиново или каквото и да е, салата ще се превърне в неподозиран източник на много калории и ще саботира отслабването.

Абсолютно всички твърди и течни масла имат много калории. В общия случай около 800 кал. за 100 гр. Това означава, че една супена лъжица, която се равнява на около 15 гр. олио/зехтин, съдържа около 120 калории. Може би едни 120 калории се вписват добре в режима ви, но никога не слагайте мазнината в салатата на око, а я измерете, за да сте сигурни, че не е повече. В противен случай  може да направите салатата твърде калорична. Измервайте с лъжица и смятайте калориите от мазнините. Същото важи и за дресингите за салати.

  4. Не ядете плодове 

Понеже плодовете са сладки и съдържат захари, много хора се страхуват от тях по време на диета. Това е грешка. Плодовете ще ви дадат енергия, ще заситят глада ви за сладко, а и съдържат много фибри. Както за всичко останало и тук важи правилото да се имат предвид калориите. Повечето плодове нямат много калории. Ябълките носят 52 кал. за 100 гр. , кивито 60, портокалът 47, динята 30, черешите 50. Най-калорични от плодовете са бананите – 95 кал. за 100 гр. Малко повече калории имат  гроздето 66 и крушите – 57.

5. Прекалявате с тренировките

Често засилената физическа активност засилва апетита. Това е съвсем нормално от физиологична гледна точка. Изразходвате повече калории и тялото да иска да си набавя повече. Няма спор, че спортът е много важен в процеса на отслабване. Освен, че с него вдигаме разхода, той ни помага и да запазим мускулната си маса, тоест да сваляме точно от мазнините. Преценете обаче колко натоварващи да бъдат тренировките ви, за да не изпитване неистов глад след тях. Наблюдавайте се и правете необходимите корекции.

     6. Очаквате резултати прекалено рано

За една седмица не стават чудеса. Здравословното отслабване се случва постепенно. Както не сте качили килограмите за дни, така и няма да ги свалите за дни. Не се обезкуражавайте, а се постарайте за имате реалистични очаквания към процеса. Също така и не започвайте от раз с много ограничения, които са трудни за изпълнение и да стоите гладни по цял ден. За да задържите резултатите и за да може да спазвате режима си дълго време, е необходимо да сте заситени и да ядете храни, които ви харесват.

 7. Здравословно хранене не е равно на отслабване

Много хора си мислят, че пълнеят от вредните храни, а ще отслабнат, хапвайки здравословни. Това не е така. Винаги е по-добре да се храните здравословно, но от това не се отслабва. За  да се отслабне е нужен калориен дефицит. Ядките, медът, хлябът – бил той и пълнозърнест, съдържат много калории и при отслабване трябва да се внимава с тях, въпреки, че са здравословни храни.

  8. Не променяте навиците си

Начинът ни хранене е свързан с още много други от нашите навици. Какво, как, кога пазаруваме, къде, с кого, как сядаме да се храним или може би се храним в движение или пред телевизора? Ядем ли когато ни е скучно, ядем ли за награда? Огромна грешка е да не се вземат предвид всички тези неща. Знаете ли да готвите по-нискокалорично? Събирате ли се на масата с хора, които обичат да преяждат? Истинската промяна трябва да е цялостна, за да остане трайна в живота ви.

   9. Отслабването не ви носи удоволствие

Отслабването не трябва да е мъчение. Просто няма да изкарате така дълго време. Волята ще ни отведе до някъде, но после ще се провалим. Затова е важно новият ни начин на живот да ни доставя удоволствие. Потърсете и разучете нови нискокалорични рецепти, които ви харесват. Опитайте нови храни, които се вписват в режима, намерете тези, които допадат на вашия вкус.

Не се опитвайте изведнъж да ограничите всичко, правете нещата постепенно, за да няма много стрес. Ако не сте щастливи от това, което правите няма да издържите дълго, а и какъв смисълът, ако се чувствате зле? Започнете да готвите повече, приготвяйте си вкусни и здравословни ястия у дома. Готвенето може да се превърне в новото ви хоби.

10. Не се образовате

Нашият век е векът на информацията. Знанието е безценно. Ще допуснете огромна грешка, ако не се образовате по отношение на храната, храненето, отслабването, различните диети и режими и то от сериозни проверени източници. Не действайте на сляпо, по интуиция, по дочути тук-там съвети. Подходете с разбиране, а за разбиране са нужни знания. Четете и прилагайте прочетеното. Знанието ще ви предпази от множеството митове свързани с отслабването, от вредни диети, от всякакви шарлатани продаващи магически средства, чрез които уж ще се освободите от килограмите. Както във всяка друга област, така и тук, незнанието може да ви струва здравето, парите или и двете.

Трайното и здравословно отслабване изисква сериозни и постоянни промени. Не правете тези грешки. запознайте се с фактите, опознайте и себе си и успех по пътя на промяната. Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares