Храненето на детето в детската градина

Храненето на детето в детската градина

Храненето на детето е важна тема още от самото му раждане. Кърмене, захранване, готвене у дома, взимане на храна от кухня – отговорните родители се учат през цялото време как е най-добре да се храни малкото дете. Така при навършване на детето на 3 годишна възраст, то постъпва в детска градина. Често  прекарва там целия ден и съответно закусва, обядва и има следобедна закуска в детската градина.

Ето защо е от изключително значение родителите да подготвят детето си по отношение на храненето в детската градина, за да няма то проблеми с храната там, както и с навиците на хранене.  

Меню в детските градини

Менюто в детските градини е изготвено от специалисти и е съобразено с нуждите на децата в съответната възрастова група. В детските градини има деца от 3 го 7 годишна възраст, разпределени в 4 групи. Менюто се състои от здравословни храни, зеленчуци и салати, предимно пълнозърнест, а не бял хляб.  Редовно се приемат млечни продукти. Храната се приготвя само чрез печене и варене, не се пържи. Всеки предиобед има подкрепителна закуска от плод.

Закуската може да бъде например макарони със сирене, попара, сандвич с яйце и краставица, филийка с масло и конфитюр и още много други варианти.

Обядът е тристепенен. Започва се със супа с месо или риба, супа леща, таратор или друга. Основното най-често също е с месо. В детските градини се сервира пилешко, свинско, телешко, агнешко, понякога и заешко. Месото може да бъде сготвено по най-различни начини – със зеле, с картофи, мусака, печени кюфтета, с някакъв вид сос и още много други варианти. Често има салата от пресни зеленчуци. Десертът може да бъде плод, чаша сок, крем нишесте и др.

Следобедната закуска се сервира след събуждането на децата от следобеден сън. Най-често представлява някакъв сандвич, козуначе, курабийка, мляко с ориз, ашуре, крем нишесте, кекс и др.

Храната се приготвя в самата детска градина. В повечето детски градини има кухня, в която работят готвач и помощник-готвач. Те спазват менюто, което е  разработено и одобрено от експерти. Има специален рецептурник, в който се намират рецептите, защото готвенето за малки деца е специфично. Слага се много по-малко сол и захар, някои подправки не се допускат. Понякога има разлики в съотношенията на продуктите, с които се готви, в сравнение с традиционно приготвяне на даденото ястие. Пържене не се допуска. Такова е има в миналото в детските градини, но вече е забранено. Размерът на порциите също е определен според нормите за здравословно хранене според възрастта на децата в различните групи. Съобразени са калорийните нужди за деня.

Менюто за седмицата обикновено се разпечатва и слага на таблата на групите, за да знаят родителите всеки ден с какво се хранят децата.

Храненето на детето в детската градина - download 1 1

Как да помогнете на детето да се адаптира към храненето в детската градина?

  • Режим – храненето в детската градина се извършва винаги в едни и същи часове. Децата имат режим. Това е изключително полезно и за здравето, и за възпитанието им, а и позволява да има ред в детската градина. Така ще може да се извършат всички предвидени за деня дейности. Постарайте се предварително да създаде режим на вашето дете, за да не бъде режимът в детската градина нещо напълно непознато и странно.
  • Разнообразие – от вас зависи предварително да запознаете детето с вкуса на колкото се може повече храни. Много деца не обичат да пробват нови храни, така че отказват да ядат в детската градина нещо, което не са опитвали преди вкъщи. Постарайте се да им разнообразие и в менюто у дома. Тогава дори и да се случи да се сервира непозната храна в детската градина, детето поне ще има навика да пробва различни вкусове редовно и може би няма да отхвърли веднага предложеното му ястие.
  • Работа в екип – много често учителите обясняват на родителите, че да се научи детето на каквото и да било учител и родител трябва да работят в екип. Това, което се случва в детската градина, да се случва по същия начин и у дома. Тоест, да се четат приказки, да се изискват добри маниери на хранене и у дома,  да се облича и съблича и у дома само, а не само в детската и градина и т.н. В този ред на мисли работата в екип по отношение на храненето означава в дома също да се храни здравословно и по възможност много от ястията, които се сервират в детската градина, да се готвят  и консумират и у дома.
  • Навици – в никакъв случай не чакайте учителя да научи детето ви на всички добри навици и хранене или дори изобщо той да го научи да се храни само. В групите има около 25 деца, а възпитанието на вашето е преди всичко ваша работа. Учете го у дома да се храни само, да се пази чисто, да ползва прибори, да се храни със затворена уста, да пожелава приятен апетит и т.н. Така ще му бъде по-лесно и в детската градина.
  • Отношение – говорете положително за храната в детската градина. Все още има родители, които говорят пред децата си, че мразят мляко с ориз или грис или се шегуват пред тях, че децата ядат буламачи… Как биха могли такива родители да очакват, че детето им после ще яде в детската градина? По-скоро ще накарат детето да гладува чак до вечерта. Внимавайте какво говорите пред детето, както и как се храните вие самият. Ако вашият пример не е здравословен, едва ли ще успеете да научите детето си да се храни здравословно.

Децата в детските градини са обгрижени чудесно по отношение на храненето. За да могат обаче децата да се възползват максимално от това, те се нуждаят от една добра предварителна подготовка у дома, в която родителят активно участва в изграждането на здравословен вкус към храната и добри маниери на хранене.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares