Видовете зехтин и какво трябва да знаем за тях

Видовете зехтин и какво трябва да знаем за тях

Виното и зехтинът са едва ли не обожествявани течности. За зехтина това е така не само заради превъзходните му вкусови качества, но заради безспорно благоприятното му влияе върху здравето.

На пазара обаче има различни видове зехтин. Разликите идват и от начините на приготвянето им и от вкусовите им качества, както и от предназначението на всеки един от тях. За да направите адекватен избор, трябва да сте информирани за характеристиките им.

Зехтинът съдържа колко 800-900 калории за 100 гр. само от мазнини. Той не съдържа протеини и въглехидрати. Има малки разлики в калориите за 100 гр. за различните зехтини, затова ако ви трябва абсолютна точност, погледнете указното на етикета на бутилката. Зехтинът като всички останали масла е много калоричен, затова бъдете много внимателни при употребата му в режим за отслабване. Не слагайте в салата “на око“, а измерете със супена лъжица, за да знаете точното количество и калории, които се приели със зехтина.

Ползи за здравето от консумацията на зехтин

Зехтинът съдържа здравословни мононенаситени мазнини, както и много антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства, помага за здравето на сърдечно-съдовата система, може да свали риска от развитието на диабет тип 2. Според някои проучвания намалява риска от рак и се бори с болестта на Алцхаймер, но това все още са работни хипотези.

Зехтинът „Extra Virgin“

Това е най-висококачественият вид зехтин. Той съдържа много витамини и полезни мастни киселини, които са необходими за доброто функциониране на човешкото тяло. Има богат, наситен аромат и превъзходен вкус.

Зехтинът„Extra Virgin“ се получава  при първото студено пресоване на маслините и съдържа не повече от 0,8% киселинност. Той не трябва да се използва за пържене и готвене, изобщо не бива да го подлагате на топлинна обработка, защото така той губи много от полезните си свойства. Използвайте го за салати, за овкусяване на студени ястия и предястия, за консервиране на маслини или други продукти. С една дума – консумирайте го в сурово състояние.

Зехтинът Virgin“

Той също е с високо качество. Има обаче по-висока киселинност от „Extra Virgin“. Не е рафиниран, също има добри вкусови качества и дълбок аромат. Отново се препоръчва да се консумира суров, за да може да се насладите на всички ползи, които може да ви донесе това превъзходно маслиново масло.

Зехтин „Pure“ / „Pure Olive Oil“

Можете да го намерите в доста от магазините. Има добри вкусови качества и няма да съжалявате, ако платите за него.  Той се произвежда като към рафиниран зехтин се добавя зехтин „Extra Virgin“ или „Virgin“. Най-често съотношението е 4:1 – рафиниран/нерафиниран. Ето защо маслото има по-лек аромат и вкус. Този вид зехтин е най-подходящ за готвене и е много по-добро решение от рафинираните слънчогледови масла. С него можете да пържите, печете, готвите, задушавате.

Зехтин „Pomace“

Това е изцяло рафиниран зехтин. Произвежда се чрез допълнителни процеси от маслиново кюспе, от което вече веднъж е извличан зехтин. Това е най-евтиният вид зехтин. Използва се предимно за готвене, но не притежава впечатляващите качества на другите видове зехтин. Често се използва не само в кулинарията, но и за полиране, смазване и други цели.

Правилно използваният зехтин може да донесе много наслада. Възползвайте се от това безценно масло. Вярно е, че цената на бутилка качествен зехтин не е ниска, но в крайна сметка той се използва в минимални количества и дълго време може да придава своето невероятно обаяние на  ястията във вашата кухня.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares