Как да се храним при стомашна язва?

Как да се храним при стомашна язва?

Какво представлява стомашната язва?

Стомашните язви са отворени рани, които се развиват върху стомашната лигавица. Язвите се появяват, когато киселините от смляната храна увреждат стената на стомаха. Най-честата причина за стомашни язви е инфекция от бактерия, наречена Helicobacter pylori (H. pylori). Друга причина е продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Храните, плодовете и зеленчуците, богати на диетични фибри, витамин А и флавоноиди, са най-подходящи за хората с язва на стомаха. Зеленият чай и сокът от червена боровинка също са полезни.

Най-добрите храни, когато имате стомашна язва

Стомашните язви може да изискват промени в начина на живот и диетата. Лекарствата за намаляване на киселинността също могат да бъдат от полза. Преди лекарите препоръчваха лека диета за стомашните язви, но настоящите изследвания не подкрепят тази идея, а по-скоро дават по-общи насоки.

Диетичните промени могат да помогнат, но пикантните храни не трябва непременно да бъдат възприемани като дразнители. Сега препоръките наблягат на диета, богата на зеленчуци и плодове.

Как да се храним при стомашна язва? - fruits and vegetables rainbow

Кои храни се препоръчват при стомашна язва?

Диетични фибри

Това включва овес, бобови растения, ленени семена, ядки, портокали, ябълки и моркови. Тези храни са полезни за вас, защото могат да помогнат за предотвратяване на развитието на язви.

Богати на витамин А храни

Храни като броколи, сладки картофи, зеле, спанак и зеле съдържат витамин А. Тези храни увеличават производството на слуз в стомашно-чревния тракт, което може да помогне за предотвратяване на язви.

Богати на флавоноиди храни

Богати на флавоноиди храни са например чесън, лук, боровинки, ягоди, боровинки и грах. Изследванията показват, че тези храни могат да помогнат за предпазване на червата от хроничен гастрит, H. pylori инфекция и рак на стомаха. Те помагат за инхибиране на растежа на H. pylori.

Яйца, хляб и банани

Хлябът може да е полезен, ако страдате от стомашна язва, но трябва да ядете правилния вид. Изберете пълнозърнест хляб с високо съдържание на фибри, които са полезни за здравето на червата. Избягвайте рафинирания бял хляб.

Бананите също са полезни при язви, защото са добър източник на фибри и са богати на химични съединения, които помагат за защита на стомашната лигавица от киселините. Яйцата могат да помогнат, ако имате язва, защото са с високо съдържание на витамин, но избягвайте пържените, защото мазнините могат да влошат стомашните язви.

Как да се храним при стомашна язва? - green tea recipe 1

Кои напитки са полезни при язва на стомаха?

Храните не са единственият диетичен фактор, който може да се отрази на язвата в стомаха. Това, което пиете, също може да й повлияе.

Сок от червена боровинка

Този тръпчив сок може потенциално да намали риска от свръхрастеж на H. pylori в стомаха ви и да предотврати възпаление.

Зелен чай

Последните изследвания показват, че зеленият чай може да помогне в борбата с H. pylori.

Кефир

Кефирът е пробиотична напитка, която съдържа полезни бактерии, които имат анти-H. pylori активност. Така че пиенето на кефир може да бъде полезно, ако имате стомашна язва поради инфекция с H. pylori.

Сок от зеле

Сокът от зеле е богат на глутамин, съединение, което помага за лечението на стомашни язви.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares