Каква е вързката между съня и отслабването?

Каква е вързката между съня и отслабването?

Сънят, както знаем, е важен фактор, когато става въпрос за много аспекти на нашето здраве и благополучие. Но каква роля играе той по отношение на отслабването?

Когато става въпрос за отслабване, двете ключови стратегии са диетата и упражненията, но важен фактор в начина на живот, който не можем да пропуснем, е сънят. Оказва се, че дали спим препоръчителните седем до девет часа сън на нощ има връзка с това дали ще отслабваме успешно. Хроничното недоспиване се свързва със затлъстяване. Лошото качество на съня също е свързано с повишен риск от метаболитни нарушения и други хронични заболявания.

Резултати от научно проучване показват, че хора, които редовно спят по-малко от 5,5 часа, губят 55% по-малко телесни мазнини и 60% повече мускулна маса в сравнение с хората, които спят 8,5 часа. Късното лягане също е свързано с повишен прием на храна след вечеря, което влияе върху загубата на тегло.

Лошият сън не само влияе върху настроението и концентрацията, но също така и върху общия ни отнус, върху общата ни кативност, която е от съществено значение за поддържане на загуба на тегло и цялостно здраве. Физическата активност също помага и за подобряване на качеството на съня.

Каква е вързката между съня и отслабването? - 5 bedtime hacks that can help you lose that belly fat

Апетит и метаболизъм

Тялото ни изпраща сигнали, за да ни уведоми, че сме гладни и трябва да ядем. Грелинът е хормон, отговорен за стимулирането на глада, а лептинът е отговорен за намаляването на нашия глад. Когато не спим достатъчно, тялото ни повишава нивата на грелин и намалява нивата на лептин, което може да доведе до преяждане и да повлияе на избора ни на храна.

Метаболизмът, това е как тялото ни разгражда храната, което ядем и пием, в енергия. Сънят е свързан с различни метаболитни процеси в нашето тяло и поради това лошият сън и продължителното лишаване от него могат да причинят хаос в множество системи, включително в метаболизма на глюкозата или захарта и в крайна сметка наддаване на тегло, тъй като излишната глюкоза се превърща в мазнини.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите добре:

Създайте си рутина – опитайте се да заспивате и да се събуждате редовно по едно и също време, за да подпомогнете качеството на съня си.

Отделете достатъчно време да се отпуснете преди лягане – създайте атмосфера, подходяща за това- без екрани, шумове и стрес.

Избягвайте похапванията късно вечер – късното хранене може да повлияе на хормоните.

Бъдете активни – физическата активност може да подобри качеството ви на сън, но не точно преди лягане. Нека има интервал поне от 30 минути.

Каква е вързката между съня и отслабването? - fruits and vegetables rainbow

Хранете се здравословно – следвайте здравословна, висококачествена диета с адекватен прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, тъй като е доказано, че това има положителен ефект върху регулирането на кортизола и следователно върху качеството на съня.

Проучванията показват, че средиземноморската диета облекчава симптомите на безсъние, включително затруднено заспиване. Освен това е доказано, че намалява възпалението, оксидативния стрес и подобрява психологическото благополучие. Такъв един комплексен подход, ще подпомогне здравето, отслабването и съня ни – 3 в 1 плюсове за нас.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares