Как културата ни влияе върху разбирането за красиво тяло?

Как културата ни влияе върху разбирането за красиво тяло?

В Европа и САЩ слабото тяло е все още едва ли не издигнато в култ. Много от жените се чувстват потиснати от това. Непрекъснато биваме заливaни с изображения на слаби тела, сякаш те са единствени красиви. Това обаче не навсякъде е така.

В някои части на света модата е друга. Там се харесват по-едрите жени, с по-кръгли и меки форми. Този тип тела биват свързани с доброта, щастие и плодородие. Интересен факт е, че в по-богати страни се харесват повече слабите жени, а в по-бедните по-пълничките.

Например изследователи, които са изследвали данни от няколко незападни общества, съобщават, че 81% предпочитат пълни или умерено пълни жени, докато 90% предпочитат жени с пищни бедра.

Все пак във всяка една точка на земята, разбирането за красиво тяло е най-вече субективно и лично.

Известно е, че в миналото като цяло най-харесвани са били пълните жени. Затова и картините на много от известните художници са изобразявали именно такива. Такъв е бил идеалът за женско тяло в продължение на много векове. По-слабите тела са на мода от последните 60 години.  Всичко това показва преходността на вкусовете и факта, че нашите уж лични предпочитания в голяма стенен са повлияни от културата, модата и обществото, в което живеем.

Ако наистина трябва да отслабнете

Ако размерът ви влияе върху здравето ви, идеята за отслабване вече има друг смисъл. Затлъстяването води до редица заболявания, води ди намалена подвижност, ниско самочувствие и дори до намалена продължителност на живота. За съжаление и до социалн стигма, като резултат от гореизброените причини.

Изследванията показват, че някои от най-добрите начини за стимулирането загубата на тегло са да преминете на закуска на основата на протеини, избягване на преработените въглехидрати, както и някои практики в допълнение. Ето какви.

Как културата ни влияе върху разбирането за красиво тяло? - istock 613768630

Намерете подкрепа. Групите за подкрепа могат да повишат мотивацията ви и да облекчат депресията. Хората, които се присъединяват към такива групи, имат по-добри резултати в отслабването. Има много такива групи и онлайн.

Радвайте се на успехите си, дори и да са малки, дори и да са бавно постигнати. Дори килограм свален е месец е чудесно постижение. Бавното отслабване дори има много предимства по отношение на здравето и задържането на килограмите.

Правилно подберете целите си. Не си поставяйте нереалистични или прекалено тежки за постигане цели. Доказано е, че загубата на едва 5% от телесното ви тегло повишава инсулиновата чувствителност, а по-нататъшната загуба може да доведе до допълнителни ползи.

Цялата картина. Не гледайте само в кантара. Отчетете  и колко по-подвижни и силни ставате, подобренията в лабораторните изследвания и във визията ви, които съпътстват всеки свален килограм.

Въпреки че включването на тези стратегии в живота ви не може да гарантира, че ще отслабнете, те могат да помогнат за подобряване на шансовете ви.

Нов фокус

Мислете повече за здравните ползи, отколкото за визуалните такива от отслабването. Ако колкото и усилия да полагате, килограмите не спадат, това е най-добрата стратегия, която може да имате. Насочете фокуса си към това как работите за здравето си, а не просто за фигурата си. Тези ползи със сигурност са реални и печелите от тях.

Съсредоточете се върху фитнеса. Що се отнася до здравето, проучванията показват, че да сте във форма е по-важно от това да сте слаби. Нещо повече, редовното трениране може да осигури много други предимства.

Развийте по-добра връзка с храната. Вместо да спазвате диета, работете върху избора на качествени и полезни храни и върху навиците за преяждане.

Намалете стреса. Колкото по-спокойни сте, толкова по-лесно ще се храните правилно. Понякога дори само тази единствена промяна води до спонтанно нормализиране на теглото.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares