Калорийният дефицит е по-ефективен от периодичното гладуване

Калорийният дефицит е по-ефективен от периодичното гладуване

Периодичното гладуване е популярен компонент на диетите за отслабване, но изследователите все още работят, за да разберат предимствата и недостатъците му.

Данните от скорошно проучване показват, че храненето само в определени времеви рамки може да не допринесе значително за загуба на тегло.

Намаляването на калориите и броя на големите хранения може да бъде по-ефективно за отслабане от гладуването.

Проучването, публикувано в Journal of the American Heart Association, е  установило, че честотата и размерът на храненията оказват по-значително влияние върху наддаването на тегло, отколкото времевият прозорец на хранене. Резултатите показват, че ограничаването на храненето до определени часове от деня чрез метода на периодичното гладуване, може да е неефективен метод за отслабване в дългосрочен план.

Периодично гладуване: рискове и ползи

Периодичното гладуване включва хранене само през определени интервали от време. Има много начини за периодично гладуване. Може да не ядете в определени дни или да ядете храна само в определени часове от деня. Някои хора се стремят да използват да използвате периодичното гладуване като основно средство за отслабване или поддържане на здравословно тегло.

Някои данни сочат, че периодичното гладуване може да помогне на хората да загубят телесни мазнини и по този начин да се намали риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите обаче все още работят, за да разберат потенциалните опасности от периодичното гладуване и как да претеглят тези рискове спрямо потенциалните ползи. Като цяло това е област, в която има нужда от повече данни.

Общо казано, диетите са по-трудни за изучаване, тъй като промените в диетата нямат незабавен ефект върху здравето. Повечето участници в проучването смятат, че е трудно да проследят какво ядат и малцина могат да се придържат към диета достатъчно дълго, за да могат да бъдат измерени полезните ефекти.

Калорийният дефицит е по-ефективен от периодичното гладуване - lose weight and keep it off

Привържениците на периодичното гладуване изтъкват набор от потенциални ползи, някои от които са подкрепени от изследвания, включително подобрения в загубата на тегло, мисленето и паметта, диабет тип 2, цялостно подобрение на здравето и физическото представяне.

Основното клинично заключение е, че ограничаването на вашия прозорец на хранене (т.е. хранене за по-малко време, повече време на гладуване) може да не намали наддаването на тегло с течение на времето.

Причината е, че консумацията на повече средни или големи ястия в прозореца за хранене. Това води дори до наддаване на тегло с течение на времето. Повече и по-малки хранения пък са свързани със загуба на тегло в дългосрочен план, без значение дали са като част от периодично гладуване, диета или друг режим.

Какво означава това на практика?

Изводът е, че общият общ калориен прием е основният двигател на както за наддаването на тегло, така и за отслабването, което не е изненадващо.

Има толкова много фактори, влияещи върху регулирането на теглото, че успешният метод често се оказва индивудуален. Това, което пасва на един, не пасва за друг. Но има едно голямо но. Няма отслабване без калориен дефицит. Въпросът е как най-лесно да се стигне до такъв при отделните хора – дали чрез броене на калории, чрез ограничаване на опредени храни, чрез периодично гладуване или друго и съответно как най-лесно да се поддържа този режим, за да не се върне човек към старите навици и килограми.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares