Как да се храним по време на депресивен епизод?

Как да се храним по време на депресивен епизод?

Според редица проучвания правилното хранене по време на депресия може да помогне на организма по-бързо да излезе от това състояние. Ако приоритизирате консумацията на достатъчно растителни храни, плодове и зеленчуци и здравословни мазнини и се храните редовно през целия ден, това може да направи голяма разлика по отношение на цялостното ви здраве и благополучие.

Не е изненадващо, че хората, които постоянно ядат здравословни храни, да речем, следват средиземноморската диета (която е съсредоточена върху растителни храни, зехтин и полезни за сърцето омега-3 мастни киселини от риба), се радват на по-добро психично здраве от хората, чиито диетата е съсредоточена върху червено месо и преработени храни с високо съдържание на наситени мазнини, натрий и добавени захари. Това се казва в статия, публикувана през юни 2020 г. в BMJ.

Обратната връзка обаче също съществува. Депресията повлиява начина, по който се храним. Така едни хора са по-склонни да преяждат по време на епизодите на депресия, докато други се хранят нередовно и недостатъчно. Имайки предвид това става ясно, че се нуждаем от някои насоки. Ето шест стратегии, препоръчани от експерти.

1. Поръчайте си храна

Ако нямате настроение или сили да си приготвите храна у дома, поръчайте си нещо, което ви е любимо, но в същото време е питателно. Може да си купите готова храна, а може и да поискате доставка точно до вратата ви. Защо не? Поглезете се малко в името на здравето си, все пак доброто хранене е важна част от него.

Как да се храним по време на депресивен епизод? - main qimg c66209cc8c0a826c6146efb6bda341a2 lq

2. Хранете се заедно с любимите си хора

Ако е възможно, хранете се заедно с любими за вас хора, тъй като е доказано, че това помага за намаляване на стреса и дори за осъзнато хранене.

В някои случаи храненето със семейството може дори да помогне за предотвратяване на депресия. Систематичен преглед, публикуван в Canadian Family Physician, установи, че честото семейно хранене помага за предпазването на младите хора от редица психосоциални проблеми, включително депресия, злоупотреба с вещества, хранителни разстройства и мисли за самоубийство.

3. Поддържайте дома си зареден със здравословни продукти

Наличието на щедро количество дълготрайни, питателни храни в шкафа, хладилника и фризера ви помага да сте сигурни, че винаги ще можете бързо да приготвите едно полезно за вас ястие. Продукти като консервирани и замразени зеленчуци, консерви с месо и риба, плодове, зеленчуци, ядки и растителни масла, както и любимите ви подправки, е добре винаги да са ви под ръка.

4. Подгответе списък с лесни за готвене ястия

Един депресивен епизод може бързо да изтощи енергията ви и да намали желанието ви да готвите. Планирайте предварително със списък от питателни ястия, изискващи минимални усилия, към които да се обърнете, когато готвенето ви се струва твърде непосилно.

5. Яжте по едно и също време всеки ден

Придържането към определен график на хранене може да ви предпази от недохранване. Освен това може да намали стреса, тъй като решението кога да се яде вече е взето. Оптималният график е да се яде на всеки 3 до 4 часа всеки ден.

Примерен график за хранене може да изглежда така:

Закуска: 9 или 10 часа сутринта.

Обяд: 13 ч.

Следобедна закуска: 15:00 ч. или 16:00 ч.

Вечеря: 18:00 ч. или 19 ч.

Все пак не може да разчитате, че само чрез храната ще можете да излезете от депресията. Вземете необходимите мерки, потърсете професионална помощ.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares