Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Салата с краставици и авокадо

Необходимите продукти:

  • 2 краставици, нарязани на ситно;
  • 1 авокадо, нарязано на кубчета;
  • 1/4 глава червен лук, нарязан на ситно;
  • 2 супени лъжици пресен кориандър, нарязан;
  • 1 супена лъжица сок от лайм;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете нарязаните краставици, нарязаното на кубчета авокадо, тънко нарязания червен лук и нарязания кориандър.

В малка купа разбийте заедно сока от лайм, зехтина, солта и черния пипер.

Поръсете дресинга върху сместа от краставици и разбъркайте внимателно, за да се смесят добре всички съставки.

Поднесете салата от краставици и авокадо охладена или като освежаваща гарнитура.

Гръцка салата от краставици и домати

Краставиците на фокус - рецепти с тях, като основна съставка - greek salad index 642f292397bbf

Необходимите продукти:

  • 2 краставици, нарязани на кубчета;
  • 2 домата, нарязани на кубчета;
  • 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно;;
  • 1/2 чаша маслини Каламата, без костилки и разрязани наполовина;
  • 1/2 чаша натрошено сирене фета;
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • 1 чаена лъжичка сух риган;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете нарязаните на кубчета краставици, нарязаните на кубчета домати, тънко нарязания червен лук, нарязаните наполовина маслини Каламата и натрошеното сирене фета.

В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, сух риган, сол и черен пипер.

Изсипете дресинга върху краставичната смес и разбъркайте, за да покрие зеленчуците равномерно.

Оставете гръцката салата от краставици и домати да се престои в хладилник поне 30 минути преди сервиране.

Дип с кисело мляко и мента

Краставиците на фокус - рецепти с тях, като основна съставка - cucumber dip

Необходимите продукти:

  • 2 краставици, обелени, почистени от семките и настъргани;
  • 1 чаша кисело мляко;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици пресни листа от мента, нарязани на ситно;
  • 1 супена лъжица лимонов сок;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Изстискайте излишната влага от настърганите краставици с помощта на гефгир.

В купа смесете настърганите краставици, кисело мляко, смления чесън, нарязаните листа мента, лимоновия сок, сол и черен пипер.

Разбъркайте добре, за да се смесят добре всички съставки.

Покрийте купата и охладете дипа с кисело мляко с краставици и мента за поне 1 час, за да позволите на ароматите да се смесят.

Сервирайте дипа охладен с пита хляб, зеленчукови пръчици или като подправка към меса на скара.

Суши рулца от краставици

Краставиците на фокус - рецепти с тях, като основна съставка - nori roll 4

Необходимите продукти:

  • 4 листа нори (водорасли);
  • 2 чаши ориз за суши, сварен и подправен;
  • 1 краставица, нарязана на тънки кибритени клечки;
  • соев сос, за потапяне;
  • Уасаби и маринован джинджифил, за сервиране (по желание).

Начин на приготвяне

Поставете лист нори върху бамбукова подложка за суши или чиста кухненска кърпа.

Разпределете тънък слой ориз за суши равномерно върху нори, оставяйки малка граница в горната част.

Подредете клечките краставици в една линия през средата на ориза.

С помощта на бамбукова постелка или кърпа навийте нори плътно в цилиндър, като прилагате лек натиск, за да закрепите пълнежа.

Повторете процеса с останалите съставки, за да направите допълнителни рула.

Използвайте остър нож, за да нарежете всяко руло на парчета с размер на хапка.

Сервирайте суши рулцата от краставици със соев сос за потапяне и по желание уасаби и маринован джинджифил отстрани.

Гаспачо от краставица

Краставиците на фокус - рецепти с тях, като основна съставка - cucumber soup

Необходимите продукти:

  • 2 краставици, обелени и нарязани;
  • 2 домата, нарязани;
  • 1/2 червена чушка, нарязана;
  • 1/2 малка глава червен лук, наситнена;
  • 1 скилидка чесън, смлян;
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • 1 супена лъжица бял винен оцет;
  • 1/4 чаена лъжичка смлян кимион;
  • сол и черен пипер на вкус.
  • Добавки по избор: нарязани на кубчета краставици, нарязани пресни билки (като мента или копър).

Начин на приготвяне

В блендер или кухненски робот смесете нарязаните краставици, домати, червена чушка, червен лук и чесън.

Блендирайте сместа, докато стане гладка и кремообразна.

Добавете лимоновия сок, зехтина, белия винен оцет, смления кимион, сол и черен пипер в блендера. Разбъркайте отново, докато се смеси всичко добре.

Прехвърлете гаспачото в голяма купа и охладете за поне 1 час, за да може вкусът да се развие напълно.

Поднесете гаспачото от краставици охладено, гарнирано с кубчета краставици и нарязани пресни билки по желание.

 

 

 

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares