Нарът – вкусен и полезен

Нарът – вкусен и полезен

Есента освен красива е и богата на множество плодове и зеленчуци. Лятото е свършило и организмът започва да се подготвя за зимата, когато няма толкова много пресни източници на витамини и минерали.

Нарът е целогодишен плод и може да се радвате на вкуса и ползите му всякога. Той ще даде на организма ви ценни вещества тогава, когато има малко пресни плодове на пазара.

Нарът е символ на плодовитостта. От хиляди години се използва в народната медицина. В днешно време ползите от него също са признати. Нарът е обявен за един от  “супер-плодовете“ , защото наистина има благоприятно действие при множество заболявания.

Наричан е още и „granatum”, от латински „зърнест“.  Малките му зрънца имат неповторимо красив рубинено червен цвят. Вероятно произлиза от земите около Персия или Афганистан.

Ползи за здравето

Нарът повлиява добре здравето на сърдечно-съдовата система като сваля лошия холестерол. Намалява кръвотечението, има диуретично действие, а също и обезболяващо. Сокът от нар може да се консумира дори от диабетици, а от кората му може да се приготви вкусен и аромат чай, който ще ви се отрази добре при простудни заболявания.

Нарът ще ви достави в добри количества много от витамините от С, В- групата, Р, витамин А, както и множество минерали – калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо, фолиева киселина. Нарът има антисептично действие.

Нарът помага и в грижата за красотата. Има избелващо кожата действие, заздравява ноктите, стимулира растежа на косата. Тъй като съдържа много антиоксиданти, той ще подмладява кожата и общия ви вид.

Нарът съдържа и много фибри, така че подпомага доброто храносмилане. Различни проучвания сочат, че нарът има положително въздействие върху артрити и други възпалителни заболявания на ставите.

Поради антибактериалния и противогъбичния си ефект, нарът  подпомага борбата с инфекциите в устната кухина.

Нарът в кухнята

Нарът се бели малко трудно. Има риск да се опръскате, a петната се перат трудно. Подходете към него сякаш е портокал. Направете разрези отстрани и обелете внимателно. Подложете чиния, защото зрънцата ще почнат да падат.

Нарът може да се консумира директно. Използва се в коктейли, в десерти, сладкиши, в плодови салати. Сокът от нар е добре да се консумира разреден с вода или с друг сок, защото иначе високата му киселинност може да раздразни стомаха. Много добре се съчета с вкуса на портокаловия сок. Портокалът също е наличен през зимата, така че с тази комбинация ще си осигурите истинска витаминозна бомба.

Ориз с нар

За финал една нетрадиционна рецепта за основно ястие, в която нарът е важна съставка.

Необходимите продукти:

  • стафиди – 50 г
  •  3 с. л. шери
  • лук – 1 глава червен
  • чесън – 1 скилидка
  • олио – 1 с. л.
  • ориз – 250 г жасминов
  • анасон – 2 бр. звезден
  • кардамон – 3 броя зелен
  • канела – 1 пръчка
  • куркума – 1 ч. л.
  • вода – 500 мл. вряща
  • сол
  • черен пипер
  • кедрови ядки – 3 супени лъжици
  • нар – 1 бр.
  • мента – 2 листа

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в шерито за около 20 минути. Почистените  лук и чесън нарежете  на дребно. Запържете във врящо олио.

Добавете ориза и подправките. Задушавате за 1-2 минути. След това залейте с вода, добавете стафидите и солта. Варете ориза около 15-20 минути.

Запържете в един тиган кедровите ядки. Обелете нара и разделете семките му. Измийте листата мента и ги нарежете на дребно.

Към готовия ориз прибавете кедровите ядки и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.

Поръсете със семките на нара и украсете с ментата при сервиране.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares