Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм

Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм

Експертите са съгласни, че няма храна, която да има толкова значителен ефект върху метаболизма ни, че да ни накара да отслабнем. Но има храни, които могат малко да ускорят метаболизма, а има и други, които трябва да ядете умерено или да избягвате напълно.

1. Рафинирани зърна

Рафинираните зърна са с премахнати зародиши и трици. Това им придава по-фина текстура и по-дълъг живот на съхранение. Можете да ги намерите в белия хляб, бялата паста, белия ориз, в повечето сладкиши и преработени, пакетирани храни.

Рафинираните зърнени храни съдържат празни калории, липса на фибри и могат да причинят скокове на кръвната захар. Те не са толкова засищащи, така че в крайна сметка можете да ядете много повече, да приемате много повече калории, а това може да ви накара да се почувствате много по-уморени и мудни.

2. Подсладени напитки

Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм - the best and worst metabolism boosting foods 09 722x406 1

Подсладени напитки като сода, спортни напитки и сокове, които не са 100 процента сок, а са обогатени с витамини води, могат да забавят метаболизма ви. Проучване е установило, че яденето на храна с високо съдържание на протеини и подсладена със захар напитка може да повлияе отрицателно на енергийния баланс, да намали метаболизма на мазнините и да накара тялото да складира повече мазнини.

Въпреки че плодовият сок може да не съдържа добавени захари, той все още е с високо съдържание на калории, а изцеждането премахва съдържанието на фибри в плодовете. Тъй като е концентрирана форма на захар, сокът може да стимулира глада ви, да повиши кръвната захар и да ви накара да се почувствате гладни малко след като го изпиете.

3. Алкохол

Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм - the best and worst metabolism boosting foods 10 722x406 1

Алкохолът е пълен с калории и когато го пием, често не правим най-добрия избор, когато става въпрос за храна. Тъй като консумацията на алкохол влияе отрицателно на кръвната захар, може да жадувате за сладки храни след няколко чаши вино, а на следващия ден да се чувствате демотивирани да спортувате. За някои хора може да отнеме няколко дни, за да се върнат към нормалното им функциониране. Хората, които пият сериозни количества алкохол са с повишен риск от затлъстяване.

4. Гранола

Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм - the best and worst metabolism boosting foods 12 722x406 1

Въпреки че често се рекламира като здравословна храна, гранолата е с високо съдържание на калории и мазнини, а високото съдържание на захар в повечето видове може да повиши кръвната ви захар и да ви накара да се почувствате по-гладни.

Вместо това потърсете гранола, приготвена със 100 процента пълнозърнести зърна, ядки и ограничено количество сушени плодове, а избягвайте тези с добавена захар.

5. Соево масло

Пет храни, които трябва да намалите за по-добър метаболизъм - the best and worst metabolism boosting foods 13 722x406 1

Соевото масло е с високо съдържание на калории и омега-6 мастни киселини, които могат да насърчат възпалението и да допринесат за увеличаване на теглото. Храните с високо съдържание на омега-6 мастни киселини също могат да насърчат инсулиновата резистентност и резистентността към лептин (хормон, който казва на тялото ви, че сте сити). Намаляването на омега-6 мастните киселини и увеличаването на омега-3 мастните киселини може да помогне за загуба на тегло.

Заменете соевото масло и други масла с високо съдържание на омега-6 мастни киселини със зехтин или ленено масло. Разбира се, соевото масло може да бъде трудно за избягване, защото е съставка в редица преработени храни, така че като избягвайте изцяло преработената храна и предпочитайте целите храни.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares