Шест храни за засилване на метаболизма

Шест храни за засилване на метаболизма

Храните, които консумираме, имат своето отражение върху организма, включително върху метаболизма му. Вижте кои шест храни могат да го подсилят и така да улеснят процеса на отслабване.

1. Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини, които подобряват усещането за ситост. Проучване е установило, че изяждането на половин авокадо на обяд може да помогне на хората с наднормено тегло да се чувстват по-удовлетворени и да намали желанието им да ядат в часовете след хранене.

Тъй като авокадото е противовъзпалителна храна, то може да има вторичен ефект. Възпалението определено може да пречи на много различни процеси в тялото ви, включително на метаболизма.

Ако се опитвате да отслабнете, обърнете внимание на размера на порциите. Една четвърт от авокадото има 81 калории и 7 грама мазнини.

2. Темпе

С високо съдържание на протеини и мазнини, темпе подобрявя усещането за ситост. Тъй като соевите зърна, с които се прави, са ферментирали, темпе съдържа пробиотици, които могат да бъдат полезни за здравето на червата и могат да подобрят имунитета, а от там и цялостното функциониране на организма, включително и работата на метаболзима.

Важно е да се отбележи, че изследванията за връзката между пробиотиците, здравето на червата и теглото са все още предварителни. Необходими са много повече изследвания, преди пробиотиците под формата на храни или добавки да могат да бъдат препоръчани за отслабване или поддържане на здравословно тегло.

Шест храни за засилване на метаболизма - depositphotos 243904554 s 2019

3. Люти чушки

Проучванията показват, че яденето на пикантни храни, като люти чушки може да помогне за ускоряване на метаболизма. Мета-анализ установи, че капсаицинът, активно съединение в лютите чушки, помага за ускоряване на метаболизма и в резултат на това може да играе роля в загубата на тегло.

Проучванията, включени в анализа, са използвали добавки с капсаицин, така че не може да се приеме, че храните, съдържащи капсаицин (които имат по-ниски количества от съединението, отколкото концентрираните добавки) ще имат същия ефект върху метаболизма.

4. Боб

Фасулът е отличен източник на протеини, благодарение на които ще се чувствате сити, а аминокиселините, градивните елементи на протеина, могат да помогнат за запазване на мускулната маса и по този начин да изгорите повече калории, докато тялото ви е в покой. Храните, които подпомагат или запазват чистата мускулна маса, винаги са полезни за метаболизма.

Освен това фибрите в боба ви помагат да се наситите с по-малко калории, така че да ядете по-малко като цяло. Установено е, че консумирането на 3⁄4 от чаша боб или бобови растения всеки ден допринася за загуба на тегло с малко над половин килограм за около шест седмици, според систематичен преглед и мета-анализ. Въпреки че половин килограм сам по себе си не е огромно количество, добавянето на боб и бобови растения към вашата диета може да ви помогне да отслабнете и да ви попречи да го върнете, отбелязват авторите.

Шест храни за засилване на метаболизма - gettyimages 157280489 8c2e8608ee9f4f9abb38f000f633ebc7

5. Пълнозърнести храни

За разлика от рафинираните зърнени храни, пълнозърнестите храни съдържат засищащи фибри, действат противовъзпалително и могат да бъдат полезни за регулиране на теглото. Проучване предполага, че замяната на рафинираните храни с пълнозърнести може да доведе до „умерено увеличение“ на скоростта на метаболизма в покой.

6. Яйца

Яйцата са не само с ниско съдържание на калории, но тъй като са отличен източник на протеини и някои здравословни мазнини. Те също са добър източник на витамини от група В, за които е доказано, че засилват метаболизма. Витамините от група В помагат за превръщането на храните, които ядете, в енергия, така че помагат за по-добрата обработка на тези калории и използването им за енергия.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares