Подходяща ли е кетогенната диета за автоимунни състояния?

Подходяща ли е кетогенната диета за автоимунни състояния?

Кетогенната диета често е определяна като противоречива. Тя представлява диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Въпреки споровете, тя също така се рекламира като една от най-добрите диети за отслабване, подобряване на инсулиновата чувствителност и дори контролиране на гърчовете. Но може ли тази диета също така да има потенциала да помогне при възпалителни автоимунни състояния и да намали хроничната болка?

Кетогенната диета е център на някои спорове през годините. Характеризира се с много ниска консумация на въглехидрати – по-малко от 50 грама на ден – компенсирана от по-висок дял на мазнини. Нейните противници често я демонизират заради изрязването на цели групи храни, докато  защитниците й твърдят, че ползите от нея надвишават рисковете.

Въпреки това, освен добре проучените ползи при лечението на епилепсия при деца, доказателствата за други потенциални предимства – като намаляване на възпалението – остават оскъдни, поне при хората.

Подходяща ли е кетогенната диета за автоимунни състояния? - ingredients healthy eating food eggs salmon vegetables 1296x728 header 1

Как се е появила кето диетата?

През 2021 г. кетогенната диета официално отбеляза своята 100-годишнина. През 20-те години на миналия век кето диетата е въведена като алтернативна терапия за подпомагане на деца с епилепсия, след като лекарите виждат, че имитирането на метаболизма на гладуването не само подобрява симптомите, но също така помага за контролиране на гърчове.

Имитиране на „гладуване“

Основният механизъм на действие на кето е  подтикване на тялото да премине към различен процес на образуване на енергия – използвайки мазнини, а не прости въглехидрати (като глюкоза и фруктоза) и сложни въглехидрати (като нишесте и диетични фибри) като основен източник на гориво .

Когато черният дроб започне да разгражда мазнините, той започва да произвежда химикали, наречени кетони. Когато нивото на кетоните в кръвта достигне подходящото ниво и тялото разчита на мазнини или по-специално на кетонни тела за енергия, то навлиза в метаболитно състояние, наречено кетоза.

Кето диетата в известен смисъл стресира тялото първоначално, което предизвиква защитна реакция, подобно на упражненията за мускулите. В резултат на това намалява възпалението, оксидативния стрес и чувствителността в нервната система – всички те могат да помогнат при справянето с хроничната болка.

Тялото може да започне да генерира кетони дори при „сравнително кратък период от време на недостатъчни калории или ограничени въглехидрати.

Кето, микробиомът и възпалителната болка

Интересът към микробиома на червата и как той може да повлияе на тялото и мозъка нараства през последните няколко десетилетия.

Предишни изследвания  показаха, че  диетата може да повлияе на възпалителната болка, откривайки конкретни връзки между диетата с високо съдържание на преработени храни, мазнини и въглехидрати, и хронично възпаление.

Подходяща ли е кетогенната диета за автоимунни състояния? - image

Най-бързият начин да промените своя микробиом е чрез диета. Всичко, което слагаме в устата си в крайна сметка има своите ефекти върху организма – положителни или отрицателни, които не трябва да подценяваме.

Ето защо най-разумния съвет е да не бъдете крайни в начина си на хранене. Освен това, ако смятате да преминете към определена диета, проучете наличните знания за нея, а най-добре и се консултирайте с вашия лекар.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares