Подобрете храненето си като избягвате тези 5 вида храни

Подобрете храненето си като избягвате тези 5 вида храни

Ако искате да подобрите здравето и живота си като цяло, най-доброто начало е да се погрижите да се храните добре – балансирано и здравословно. Ето кои храни е добре да избягвате, ако сте взели решение да подобрите храненето си. Заменете консумацията им с по-здравословни, естествени храни, които имат богат хранителен профил, тоест ще набавят на организма ви освен калориим още много витамини и минерали.

1. Месо от акула

Месото от акула съдържа високи нива на живак, които конусмирани от човек може да причинят слепота, загуба на координация и в редки случаи дори смърт. Учените смятат, че това месо има толкова високи нива на живак, защото акулите се хранят с огромни количества по-малка риба.

Вместо него изберете консервирана риба тон, скариди, сом, минтай или сьомга. За по-голяма безопасност трябва да избягвате да ядете  кралска скумрия и риба меч, тъй като  и тяхното съдържа много живак.

2. Печени сладкиши

Бисквити, курабийки, кексове, торти… Всички те са калорийни бомби. Една типична поничка има между 250 до 500 калории и може да съдържа над 60 грама захар. Ограничете силно всички подобни храни, иначе рискувате не просто на натрупате излишни килограми, но и повишавате риска от определени заболявания, свързани с консумацията на прекалено много захар.

Помислете и за зърнените закуски сутрин. Те са пълни със захар. В много храни има скрито съдържание на захар, четете етикетите. Откажете се от подсладените със захар напитки, независимо дали са газирани или не. Не всичко, което се представя като здравословна храна или напитка, е наистина такова. Често това е рекламен трик.

Като допълнителна полза, овесът също не съдържа натрий. Разбира се, те имат тъп вкус, но попиват всичко, с което ги смесите, така че изберете нещо здравословно и вкусно.

Подобрете храненето си като избягвате тези 5 вида храни - unhealthy products. food bad for figure skin heart and teeth. assortment of fa beats1 m1 451f0b80c7b34fd1bc0b1e59c9f0817c 620x480 1

3. Пържени картофи

Пържените картофи, всички видове чипс, се приготвят на високи температури, абсорбират излишната мазнина, което ги прави богати на калории и бедни на хранителни вещества. При пърженето им се образува акриламид, потенциално вредно съединение. Редовната консумация може да допринесе за увеличаване на теглото, сърдечни проблеми и повишен риск от хронични заболявания.

4. Рибни пръчици

Изберете прясно изпечената риба, вместо този пържен полуфабрикат. Освен консервантите и подобрителите, ще избегнете пърженето и мазнината, която се попива от него в храната.

5. Маргарин

Маргаринът може да бъде нездравословен поради високото съдържание на трансмазнини в някои разновидности. Трансмазнините повишават лошия холестерол и понижават добрия холестерол, увеличавайки риска от сърдечни заболявания. Освен това маргаринът може да съдържа добавени захари и изкуствени съставки, което го прави по-малко хранителен в сравнение с естествените мазнини като зехтин.

Макар че възниква като алтернатива на краве маслото, по-добре е всъщност да се завърнем към него в умерени количества.

Бонус съвет

Напоследък е много следването на безглутенова диета. За хора без цьолиакия следването на диета без глутен може да бъде ненужно и потенциално нездравословно. Пълнозърнестите храни, съдържащи глутен, осигуряват основни хранителни вещества и диетични фибри. Премахването на глутен без медицинска причина може да доведе до дефицит на хранителни вещества и намалено разнообразие в диетата. Освен това продуктите без глутен често съдържат по-високи нива на захари, нездравословни мазнини и добавки за имитиране на вкус и текстура, подкопавайки цялостните здравни цели.

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares