С тези най-различни хитринки за използването на различните продукти, ще подобрите постиженията си в кухнята без много усилия. Дори и най-добрият готвач има какво още да научи.
Брашно – ако смятате да изпозлвате брашно, в някой сос например, първо го подсушете във фурната или на сух тиган докато усетите лек орехов аромат. Важно е обаче да не чакате докато се промени цветът му.
После леко охладете така подсушеното брашно и добавете малко топла течност – мляко, бульон, сметана и едва след това прибавете към цялата останала течност (соса в случая). Разбъркайте и варете още поне 5 минути.
Извара – искате още по-пукава извара? Минете я през ситото преди да я използвате.
Риба – когато пържите риба може да добавите в загрятото олио обелен и нарязан картоф. Така ще намалите острата миризма, характерна за повечето риби.
Готовността на рибата може да проверите по нейната консистенция. Вилицата трябва да я пробива без усилие.
Картофи – когато варите обелени картофи, ако добавите във водата скилидка чесън, дафинов лист или копър, ще ги нправите несравнимо по-вкусни и ароматни.
Месо – ако ще варите месо, варете го на големи парчета. Така ще стане по-сочно.
Мариновайте месото според вида му, преди да го използвате за скара.
Готовността на птичето мосо може да определите по отделяния от него сос. Ако той е прозрачен, месото вече е готово.
Зеленчуци – ако варите зеленчуци, добавете щипка захар. Така добиват много по-приятен вкус.
Подправки – дафиновния лист, пипера и кимиона винаги добавяйте 10-15 минути преди ястието да стане напълно готово. Други пресни подправки като магданоз, копър, мента и босилек, се добавят малко след като ястието е свалено от котлона. Ако същите са в сушен вид, се прибавят 2-3 минути преди края на готвенето.
Винаги слагайте само по малко от подправките, особено ако ги използвате за първи път.
Кубчета бульон – добавяйте ги в ястията малко преди да кипнат.
Желатин – първо го натопете в голямо количество вода, като пропорцията трябва да бъде 4 грама желатин на 100 мл вода. Щом зрънцата станат прозрачни, отцедете желатина в сито, налейте топла течност и загрейте без да кипва. Така обработения желатин е чудесен за приготвянето на сладкиши.
Бакпулвер – ако нямате под ръка или просто не искате дават го използвате, може да го замените с равни количества сода бикарбонат и лимонтузу. Може да използвате и само сода, но наполовина по-малко от предвиденото в рецептата количество бакпулвер.
Ванилин – ако го използвате вместо ванилия, първо го разтворете в топла вода и го сипвайте капка по капка, иначе сладкишът ви ще стане леко горчив.
Мая – може да замените маята с люжица ром или коняк. Така ще стане по-вкусен и ароматен.
Ориз – ако не искате оризът ви да се слепва по време на готвене, може предварително да го запържите за 2-3 минути. Също е важно да сложите точното количество вода. Ако няма специални указания на опаковката според вида на ориза, придържайте се към пропорциите 1:3 – на една част ориз се прибавят 3 равни на нея части вода.
Спагети – за да не слепват спагетите ви, варете ги в много вода, обикновено пропорциите са указани на опаковката, според вида паста. Добавянето на сол към водата, също ше помогне да се предотврати слепването им.