Съвети за готвене за заети хора

Съвети за готвене за заети хора

Има много причини хората днес да готвят по-рядко. Животът е по-натоварен, домакинството с два източника на доход може да означава, че никой от партньорите няма време или енергия да готви всяка вечер. Има и повече хора, живеещи сами, които често не искат да си готвят често. Ето защо пазарът за полуфабрикати постоянно расте.

Често полуфабрикатите са скъпи, а и нездравословни, поради високо съдържание на мазнини и сол. Бързите храни имат до 65% по-високо съдържание на калории, в сравнение с храна, приготвена у дома.

Ако нямате време или мотивация да готвите, следните предложения може да са ви полезни.

Съвети за готвене за заети хора - b59c80a35433c1c469e1b39c0dfc3ca9

Поддържайте килера си добре зареден

Може да се изкушите да поръчате храна за вкъщи, ако килерът ви е празен и не можете да се изправите пред мисълта да отидете до супермаркета. Тайната е да съхранявате дълготрайни съставки, които могат да се комбинират по различни начини за създаване на интересни ястия.

Предложенията включват:

Купете дълготрайни зеленчуци като картофи, тикви, моркови и лук, които могат да формират основата на супи или гювечи.

Дръжте под ръка кутии с бобови растения (например леща, боб, нахут).

Поддържайте разнообразие от рибни консерви – риба тон, сьомга, сардини.

Използвайте консервирани домати, доматено пюре, консервирана царевица или други консервирани зеленчуци (търсете разновидности без добавена сол) за сосове за паста, супи или гювечи.

Поддържайте набор от други дълготрайни въглехидрати като ориз, юфка и кус-кус, спагети, макарони и т. н.

Съхранявайте запаси от консервирани супи в килера си. Потърсете разновидности без добавена сол.

Запасете се с масла и оцет, включително зехтин, сусамово масло, балсамов оцет и оцет от червено вино. Можете да направите широка гама от салатни дресинги или маринати с тези съставки, ако включите щипка билки и лимонов сок.

Дръжте под ръка също така сушени билки, включително босилек, кориандър, мента, мащерка, риган.

Полезните подправки включват доматен сос, горчица, майонеза, вкус, бульон на кубчета, къри на прах, готов бульон, соев сос и чили сос.

Съхранявайте разнообразие от ядки – те са чудесна алтернатива на месото и могат да се добавят към салати, пържени картофи или ястия с паста.

Съвети за готвене за заети хора - istockphoto 467362980 612x612 1

Възползвайте се максимално от вашия фризер и хладилник

Поддържайте хладилника и фризера си зареден с удобна, здравословна храна.

 Например:

Купете замразени зеленчуци и плодове (напр. горски плодове, манго). Противно на общоприетото схващане, замразените плодове и зеленчуци запазват голяма част от своите хранителни вещества.

Ябълките, крушите и цитрусовите плодове (например портокали) имат по-дълъг живот, когато се съхраняват в хладилник.

Съхранявайте запас от яйца в хладилника. Яйцата са универсална съставка за бързо, лесно и здравословно хранене.

Настърганото сирене може да се затвори и съхранява във фризер, за да се увеличи срокът му на годност.

Спестяващи време предложения за готвене за заети хора

Гответе големи количества наведнъж. Замразете храната на порции и така ще имате готови ястия за по-късно през седмицата или месеца.

Можете да спестите време, ако правите 2 неща наведнъж. Например, пригответе соса за пастата, докато спагетите ви се готвят.

Използвайте микровълнова фурна – по-лесно и по-бързо е да печете храни в микровълнова фурна, отколкото да ги приготвяте във фурната или на котлона.

Не изхвърляйте остатъци. Съхранявайте ги по подходящ начин за следващия ден. А може и да оползотворите остатъците по креативен начин.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares