Моята кухня: Аниса Хелу

24 September 2014 11:44
Моята кухня: Аниса Хелу
Моята кухня: Аниса ХелуМоята кухня: Аниса Хелу

Кулинарният експерт от Средния изток разказва как е трансформирала своя лофт в Шоредитч в изумителна кухня и офисно пространство.

 

Шеф-готвач, кулинарен писател и преподавател, Аниса Хелу напуска своя роден Ливан на 21, за да учи интериорен дизайн в Лондон. Работила е като антикварен и арт консултант в Лондон, Париж и в Средния изток в продължение на 20 години, преди да публикува своята първа кулинарна книга “Ливанска кухня”  през 1994 г., която влиза в списъка на номинирани за наградата "Андре Симон" заглавия. Последната й книга се нарича “Левант: Рецепти и спомени от Средния изток”.

В момента Аниса работи като консултант за Koshari Street – кафене за египетска улична храна, което отвори врати в Лондон миналото лято (kosharistreet.com).

 

Използваш това пространство за работа – как го планира?

Вградих всички уреди и преместих кухнята така, че да не е първото нещо, което виждаш, като се изкачиш по стълбите, тъй като не исках помещението да изглежда като кухня от първия миг. Направих го колкото за себе си (в моментите, в които не готвя), толкова и за гостите си. Слънцето струи в стаята и за щастие кухнята е в най-малко слънчевия ъгъл.

 

Кой е дизайнер на кухнята ти?

Аз, заедно с Дейвид Кук от Блубейс Аркитектс, и с помощта на младата и талантлива негова помощничка Акико Кобаяши. И двамата бяха на една вълна относно това, което искам да постигна, и заедно създадохме моята мечтана кухня. Дейвид също така направи дизайна за Koshari street.

 

Какви бяха твоите основни изисквания?

Нуждаех се от много място за подготовка за тестването на рецептите и за демонстрации. Предишната ми кухня беше препълнена с деликатни и красиви вещи, така че исках тук нищо да не пречи на готвенето. Съзнателно реших да се спра на дизайн с по-малко шкафове – и от гледна точка на естетиката, и за да се възпирам от складирането на ненужни неща. За съжаление нямаше нужния ефект, защото аз пак имам много неща, които не използвам! Избирам всичките си прибори и съдове внимателно, по качество и леснина на поддръжка и почистване. Избрах уреди на Bosch, защото са тихи и ефикасни.

 

Как избра материалите за пода и плотовете?

Дървените подове си бяха тук, ние само ги оцветихме и запечатахме с консервиращо покритие. Харесва ми как матираното стъкло на гърба на кухнята предпазва тухлената стена, но в същото време не я скрива от поглед. Стоманените плотове са трудни за поддържане без нито едно петънце, но са практични и изглеждат великолепно.

 

А осветлението?

Архитектът използва студена светлина над плотовете, за да не се притеснявам, че храната ще се нагрява, но въпреки това имам нужда от по-добро осветление вечер.

 

Какво харесваш най-много?

Много съм доволна, че кухнята е едновременно красива и функционална. Светлината в стаята е прекрасна и чудесна за лежерни неделни обеди, които често започват късно и продължават до вечерта.

 

Има ли нещо, което би променила?

Бих взела всичките си четири котлона индукционни, вместо двата халогенни, които имам сега. Бих преместила фурната по-близо до котлоните и не бих сложила вградената бен-мари, която нито веднъж не съм използвала. Също бих сложила двойни, а не единични шкафове под плота и бих искала повече пространство във фризера.

 

Съветите на Аниса

-       Уверете се, че имате достатъчно място за подготовка, за да не сте притеснени, докато готвите.

-       Ако е възможно, направете плотовете си по-широки от стандартните 60 см, за да имате място да подредите някои уреди.

-       Сложете котлоните (газови или електрически) в края на плота, а не в средата му.

-       Вградете хладилниците, миялната машина и други подобни, за да имате чисти, красиви линии.

-       Използвайте остатъците от плодове и зеленчуци за компостиране, ако имате градина.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ