Вижте нашите 5 предложения за евтина вечеря за двама. Когато бюджета е затегнат, отново може да е вкусно!
Спагети с доматен сос
Необходимите продукти:
- 240 гр спагети;
- 450 гр смлени домати;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 ч. л. сух босилек;
- сол и черен пипер на вкус;
- настърган пармезан, за сервиране.
Начин на приготвяне
Сварете спагетите според указанията на опаковката. Отцедете и оставете настрана.
В средно голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете смлян чесън и гответе за 1-2 минути.
Добавете доматите, сушения босилек, солте и черни пипер в тенджерата. Разбъркайте и оставете да къкри за 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.
Поднесете спагетите поляти с доматен сос и настърган пармезан.
Пържен ориз със зеленчуци и яйце
Необходимите продукти:
- 1 чаша варен бял ориз;
- 1/2 чаша замразени смесени зеленчуци;
- 1 яйце, разбито;
- 1 супена лъжица соев сос;
- 1 супена лъжица растително масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте растителното масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете замразените смесени зеленчуци и гответе 2-3 минути, докато омекнат.
Избутайте зеленчуците от едната страна на тигана и изсипете разбитото яйце в другата страна. Оставете да се готви за 1-2 минути, докато стегне.
Добавете сварения бял ориз в тигана и разбъркайте, за да се смеси със зеленчуците и яйцето.
Добавете соевия сос, солта и черния пипер е тигана и разбъркайте, за да се смесят. Гответе още 2-3 минути, докато всичко се загрее.
Сервирайте ястието горещо.
Кесадия с черен боб
Необходимите продукти:
- 4 тортили;
- 450 гр черен боб, отцеден и изплакнат;
- 1/2 чаша настъргано сирене чедър;
- 2 супени лъжици растително масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте 1 супена лъжица растително масло в голям тиган на средно висока температура.
Разстелете 1/4 чаша черен боб върху всяка от две от тортилите. Отгоре сложете 1/4 чаша настъргано сирене чедър и друга тортила.
Добавете кесадилите в тиган и запечете за 2-3 минути от всяка страна, докато тортилите станат хрупкави и сиренето се разтопи.
Повторете с останалите две тортили.
Сервирайте горещи.
Супа от леща
Необходимите продукти:
- 1 чаша леща;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 моркова, обелени и нарязани;
- 2 стръка целина, нарязани;
- 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 ч. л. сушена мащерка;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Изплакнете леща в студена вода и я отцедете.
В голяма тенджера загрейте 1 супена лъжица растително масло на средно висока температура. Добавете наситнения лук, наситнения чесън, наситнените моркови и наситнената целина. Гответе 3-4 минути, докато всичко омекне.
Добавете леща, пилешкия или зеленчуковия бульон, сушената мащерка, сол и черен пипер в тенджерата. Разбъркайте.
Оставете супата да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 30-40 минути, докато лещата се свари.
Сервирайте супата гореща.
Пиле и ориз
Необходимите продукти:
- 500 гр обезкостени пилешки бутчета без кожа, нарязани на неголеми парчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша дългозърнест бял ориз;
- 450 гр нарязани на кубчета домати, неотцедени;
- 2 чаши пилешки бульон;
- 1 ч. л. сух риган;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера загрейте 1 супена лъжица растително масло на средно висока температура. Добавете наситнения лук и смлян чесън. Гответе 2-3 минути, докато омекнат.
Добавете парчетата пилешко месо в тенджерата и гответе за 5-7 минути, докато покафенеят от всички страни.
Добавете в тенджерата дългозърнестия бял ориз, нарязаните на кубчета домати (със сока им), пилешкия бульон, сушения риган, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Оставете сместа да заври, след това намалете котлона до минимум и покрийте съда с капак. Оставете да къкри 20-25 минути, докато оризът се свари и течността се абсорбира.
Сервирайте горещо.