Всеки знае, че спанакът е полезен, но не всеки е убеден, че той е наистина вкусен. Ето 5 рецепти, които ше подобрят мнението ви за него, а освен това ще доставят на организма ви много от хранителните вещества, от които се нуждае.
Пилешки гърди, пълнени със спанак и фета
Необходимите продукти:
- 4 пилешки гърди;
- 1 чаша пресни листа спанак;
- 1/2 чаша натрошено сирене фета;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В малка купа смесете спанака, сиренето фета, чесъна, зехтина, солта и черния пипер.
Изрежете джоб във всяка пилешка гърда.
Напълнете сместа от спанак и фета в джобовете.
Подправете външната страна на пилешките гърди със сол и черен пипер.
Поставете пилешките гърди върху лист за печене и печете за 25-30 минути или до готовност на месото.
Киш със спанак и гъби
Необходимите продукти:
- тесто за пай;
- 3 чаши пресни листа от спанак;
- 1 чаша нарязани гъби;
- 1/2 чаша настъргано сирене чедър;
- 4 яйца;
- 1 чаша мляко;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В голям тиган гответе гъбите, докато покафенеят и омекнат.
Добавете спанака в тигана и гответе, докато омекне.
Свалете тигана от котлона и оставете да изстине.
В купа разбийте заедно яйцата и млякото.
Добавете охладената смес от спанак и гъби към яйчената смес и разбърквайте докато се смесят добре.
Разбъркайте с натрошеното сирене чедър.
Изсипете сместа в предварително приготвенат форма с тесто за пай.
Печете 40-45 минути или докато кишът стегне и стане златисто кафяв.
Дип от спанак и артишок
Необходимите продукти:
- 230 грама крема сирене, омекотено;
- 1/2 чаша майонеза;
- 1/2 чаша сметана;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 400 грама сърца от артишок, отцедени и нарязани;
- 1 чаша пресни листа спанак, нарязани;
- 1/4 ч. л. чесън на прах;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В купа смесете крема сиренето, майонезата, заквасената сметана и пармезана.
Добавете нарязаните сърца от артишок и спанака към сместа и разбърквайте докато се смесят добре.
Добавете чесъна на прах, сол и черен пипер на вкус.
Прехвърлете сместа в съд за печене.
Печете за 20-25 минути или докато горната част стане златистокафява и мехурчеста.
Пълнени мидички от спанак и рикота
Необходимите продукти:
- 350 грама паста във формата на миди, по-голям размер;
- 2 чаши пресни листа от спанак;
- 1 чаша сирене рикота;
- 1 яйце;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 1 ч. л. чесън на прах;
- 2 чаши сос маринара;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Сварете пастата според инструкциите на опаковката.
В купа смесете спанака, сиренето рикота, яйцето, пармезана, чесъна на прах, солта и черния пипер.
Напълнете всеки макарон със сместа от спанак и рикота.
Изсипете соса маринара в тава за печене.
В съда се нареждат пълнените макарони.
Покрийте съда с фолио и печете за 25-30 минути или докато пастата се свари и сосът шупне.
Салата със спанак и домати
Необходимите продукти:
- 230-250 грама паста (пене, фузили или по ваш избор);
- 2 чаши пресни листа от спанак;
- 1 чаша чери домати, разрязани наполовина;
- 1/2 чаша натрошено сирене фета;
- 1/4 чаша нарязан червен лук;
- 1/4 чаша нарязан пресен босилек;
- 3 супени лъжици зехтин;
- 2 супени лъжици балсамов оцет;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Отцедете и изплакнете със студена вода, за да се охлади.
В голяма купа смесете охладената паста, спанака, чери доматите, сиренето фета, червения лук и босилека.
В малка купа разбийте заедно зехтина, балсамовия оцет, чесъна, солта и черния пипер.
Изсипете дресинга върху пастата и разбъркайте.
Сервирайте пастата салата охладена или на стайна температура.
Ако предпочитате супите, ето нашите три предложения за супи със спанак.