5 стратегии за изграждане на положителна връзка дете – храна

5 стратегии за изграждане на положителна връзка дете – храна

Повечето от съвременните родители имат загриженост и обръщат внимание на начина, по който се хранят децата им. Те се опитват да им осигуряват здравословно, питателно меню. Има само едно нещо, което е по-важно от това, когато говорим за хранене.

Изграждането на положителна връзка на детето с храна е по-важно от това дали днес си е изяло зеленчуците. Точно тук именно много родители грешат. Те например, заставят детето да ги изяде и така постигат по-малката цел за сметка на по-дългосрочната, а именно детето да има положително отношение към всички храни и да не чувства храненето като задължение.

Вижте нашите съвети как да помогнете на детето да изгради добра връзка с храната.

1. Избягвайте да използвате храната като подкуп, награда или наказание.

Може да бъде изкушаващо да използвате храната, за да контролирате поведението на детето си. Проучванията обаче показват, че използването на хранaта като награда е свързано с израждане на навик у детето за повишен прием на храна по време на периоди с негативни емоции. Това учи децата да използват храната като основен механизъм за справяне с проблемите.

От друга страна, използването на храната като наказание може да доведе до асоциации между нея и негативните чувства, което повишава риска от развитие на хранително разстройство.

2. Бъдете пример

Децата са много наблюдателни и възприемат нашето хранително поведение. Важно е да отделите време за семейно хранене не само за да общуваме повече с децата си, но и за да споделяме нашите ценности по отношение на храната и храненето.

5 стратегии за изграждане на положителна връзка дете - храна - 180209 picky eater mn 1500

3. Въвеждaйте редовно нови храни в менюто на детето

Децата трябва често да бъдат провокирани за опитват нови храни. На някои деца е нужно повече време преди да се „доверят“ на дадена храна и да й се насладят. Семейните хранения са подходящо време за въвеждане на нови храни, защото можете да покажете на децата, че вие обичате да ядете тези храни. Така е по-вероятно те да се чувстват комфортно да опитват нови неща.

4. Съсредоточете се върху здравословното поведение, а не върху теглото.

Естествено е родителите да се тревожат за децата си. Понякога това ни кара да контролираме прекомерно хранителните навици на детето, когато видим промяна в теглото му. Проучванията обаче показват, че този прекомерен контрол може да има точно обратен и ясно изразен негативен ефект.

Освен това коментарите за теглото, които отправяте към вашето дете, могат да му повлияят в дългосрочен план. Децата, които се сблъскват с подигравки, базирани на теглото, са по-склонни като възрастни да се борят с преяждане, нездравословен контрол на теглото и като цяло да имат проблеми с храната.

5 стратегии за изграждане на положителна връзка дете - храна - shutterstock 1982377475 800x480

Теглото на вашето дете ще варира през годините. По-полезно е да насочите вниманието си към насърчаване на здравословно поведение, като например добри отношения с храната и физическа активност, вместо да се вторачваме в кантара. Научете децата си да обичат и ценят своите тела. Най-важното, за да постигнете това във възпитанието им, е вие самите да сте го постигнали за себе си.

5. Избягвайте термини, които категоризират храните като добри или лоши.

Трябва да избегвяте морализирането на храната, защото това може да ви накара да изпитваме вина от консумацията на обявените за вредни храни.

Нито една храна по своята същност не е лоша или добра. Всички храни имат хранителни вещества и се различават по хранително съдържание. Нещата не са черно-бели, така че не е необходимо строго да разпределяме храните на добри и лоши.

Не наричайте храните с епитети като „боклуци“ или „суперхрани“. Умереността тук е най-добрият подход.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares