Ето пет здравословни и вкусни рецепти за диетична вечеря, всяка порция от които е приблизително 500 калории:
Сьомга на скара с аспержи и кафяв ориз
Необходимите продукти:
- 120 гр филе от сьомга;
- 1 чаша аспержи, нарязани;
- 1/2 чаша варен кафяв ориз;
- 1 ч. л. зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- резенче лимон за сервиране.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Намажете сьомгата и аспержите със зехтин и ги подправете със сол и черен пипер.
Печете сьомгата и аспержите на грила за около 4-5 минути от всяка страна.
Сервирайте сьомгата и аспержите с варен кафяв ориз и резен лимон за изстискване отгоре.
Пуешко чили
Необходимите продукти:
- 120 гр смлени пуешки гърди;
- 1/2 чаша консервиран боб, изплакнат и отцеден;
- 1/2 чаша нарязани домати от консерва;
- 1/2 чаша зеленчуков бульон;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета лук;
- 1/4 чаша нарязана на кубчета червена чушка;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1 ч. л. чили на прах;
- 1/2 ч. л. смлян кимион;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте голяма тенджера на среден огън и напръскайте със спрей за готвене.
Добавете смляната пуйка, лук, черен пипер и чесън в тенджерата и гответе, докато пуйката покафенее, около 5-7 минути.
Добавете консервиран боб, консервирани нарязани домати, зеленчуков бульон, чили на прах, кимион, сол и черен пипер в тенджерата.
Разбъркайте, за да се смеси добре всичко и оставете да заври.
Намалете топлината и оставете да къкри за 20-30 минути, докато ароматите се смесят и чилито се сгъсти.
Сервирайте ястието топло.
Шишчета с пиле и зеленчуци на скара
Необходимите продукти:
- 120 гр пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на кубчета;
- 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно;
- 1/2 зелена чушка, нарязана на кубчета;
- 1/2 тиквичка, нарязана на кубчета;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Нанижете пилешкото месо, лука, чушката и тиквичките на шишчета.
Намажете шишчетата със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.
Печете шишчетата на грил за около 10-12 минути, като ги обръщате от време на време.
Яхния от патладжан и нахут
Необходимите продукти:
- 1 чаша патладжан на кубчета;
- 1/2 чаша консервиран нахут, изплакнат и отцеден;
- 1/2 чаша нарязани домати от консерва;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета лук;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1/2 ч. л. пушен червен пипер;
- 1/2 ч. л. смлян кимион;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте среден по големина съд на среден огън и напръскайте със спрей за готвене.
Добавете патладжана, лука и чесъна в тенджерата и гответе, докато патладжанът омекне, около 5-7 минути.
Добавете консерва нахут, консерва нарязани домати, пушен червен пипер, смлян кимион, сол и черен пипер в тенджерата.
Разбъркайте и оставете да заври.
Намалете топлината и оставете да къкри 15-20 минути, докато патладжанът омекне и яхнията се сгъсти.
Сервирайте ястието горещо, по желание гарнирано с нарязан пресен магданоз или кориандър.