Наблюдава се засилваща се тенденция етеричните масла да се използват в готвенето. Дали е безопасно е въпрос, чийто отговор изисква да се вземете предвид както конкретния продукт, така и хората, които ще консумират храната.
Все пак някои от маслата се считат за годни за употреба за готвене, а други е добре да се избягват.
Ето няколко добри опции, заедно с техните потенциални ползи за здравето (въпреки че може да не успеете да получите тези ползи в количествата, използвани при готвене):
Лимон (Citrus Limon)
Лимоновото масло придава лек, свеж вкус на различни ястия, включително риба, пиле, печива, тестени изделия и сосове. Благодарение на своя ярък, ободряващ аромат, етеричното масло от лимон може да подобри настроението ви и да насърчи релаксацията. Лимоновото масло е ефективно противогъбично средство, също така е полезно в борбата с микоза, млечница и гъбични инфекции.
Розмарин (Rosmarinus Officinalis L.)
Розмаринът е билка, която обикновено се използва за добавяне на дървесен вкус към супи, яхнии и гювечи. Изследванията показват, че етеричното масло от розмарин може също да стимулира умствената яснота и фокуса.
Мента (Mentha Piperita L.)
Маслото от мента може да придаде ободряващ, ментов вкус на печива и охладени десерти като сладолед. Също така често се използва за укротяване на мускулни болки, лечение на кашлица и настинки, повишаване на бдителността и облекчаване на главоболието, според Националния център за допълващо и интегративно здраве.
Лавандула (Lavandula Officinalis Chaix.)
Етеричното масло от лавандула осигурява мек флорален профил, който е приятен в сладолед и печива. Освен това предлага успокояващ ефект, което го прави популярен избор за релаксация.
Кои етерични масла да избягвате?
Някои етерични масла са свързани с неблагоприятни ефекти при поглъщане, дори в малки количества.
Евкалиптовото масло
Въпреки че е често срещана съставка в продуктите без рецепта за кашлица и настинка за облекчаване на задръстванията, евкалиптовото масло може да бъде опасно, ако се погълне в чиста форма.
Масло от градински чай
Маслото от градински чай има приятен землист аромат и е доказано, че има антисептични свойства, според изследвания. Въпреки това е установено, че маслото от градински чай причинява гърчове при деца.
Как готвите с етерични масла?
Ако все още се интересувате да експериментирате с етерични масла в готвенето си, ето някои насоки, които да следвате, за да сте сигурни, че го правите безопасно.
Количествата
Може да се изненадате да научите, но имате нужда само от една или две капки етерично масло, за да създадете мощен вкус и аромат. Една капка етерично масло от босилек в голям съд със сос маринара, например, ще произведе силен вкус.
Разреждане
Смесете етеричното масло с източник на мазнини като зехтин, мед или пилешки бульон, преди да го добавите към ястието. Разреждането на етерични масла в мастно вещество може да помогне за равномерното им разпределение, което може да помогне за предотвратяване на дразнене на меките тъкани на устата, гърлото и червата.
Само годни за консумация масла
Проверете етикета, дали е отбелязано, че маслото е годно за използване за гответе. Изпозлвате само тези масла, на които е отбелязано, че са подходящи.
Намерете рецепти
Експериментирането е забавно, но в крайна сметка можете да пропилеете храна или етерично масло, ако не се окаже, че става за ядене. Преди да експериментирате сами с етерични масла, намерете рецепти от реномиран източник.