Моята кухня

Доматите – плод или зеленчук?

Доматите – плод или зеленчук?

Ботаниците класифицират растенията според техните физиологични характеристики, включително структура, функция и организация. Следователно, ботанически погледнато, плодовете са продукти, носещи семена, образувани от яйчника на цъфтящо растение – начинът на растението да разпространява семената си. Ботаническите плодове са плодове, които растат от цветовете на растението и […]
5 супер лесни за приготвяне десерти

5 супер лесни за приготвяне десерти

Шоколадови овесени блокчета без печене Необходимите продукти: 2 чаши овесени ядки; 1 чаша шоколадов чипс; 1/2 чаша фъстъчено масло; 1/3 чаша мед; 1 чаена лъжичка ванилов екстракт. Начин на приготвяне В голяма купа смесете овесените ядки и шоколадовия чипс. В малка тенджера разтопете фъстъченото масло […]
5 рецепти за горещи летни дни

5 рецепти за горещи летни дни

Гаспачо от диня Необходимите продукти: 4 чаши диня на кубчета; 1 краставица, обелена и нарязана; 1 червена чушка, почистена и нарязана; 1 малка глава червен лук, наситнена; 2 супени лъжици пресен сок от лайм; 1 супена лъжица екстра върджин зехтин; сол и черен пипер на […]
5 рецепти, които са любими на децата

5 рецепти, които са любими на децата

Мини пица Необходимите продукти: мини франзели; сос за пица; натрошено сирене моцарела резени пеперони гарнитури по избор: чушки на кубчета, маслини на резени и др. Начин на приготвяне Загрейте фурната си до 350°F (175°C). Разделете мини франзелите наполовина и ги поставете върху лист за печене. […]
10 освежаващи летни напитки за всеки вкус

10 освежаващи летни напитки за всеки вкус

Смути с банан и ягоди Необходимите продукти: 1 чаша ягоди, пресни или замразени; 1 узрял банан; 1 чаша мляко (млечно или растително); 1 супена лъжица мед или кленов сироп (по желание); ледени кубчета. Начин на приготвяне Поставете ягодите, банана, млякото и подсладител по желание в […]
Водни храни – кои са те и защо са важни?

Водни храни – кои са те и защо са важни?

Храни като сьомга, омар и скариди често се категоризират като „морски дарове“. Но как можете да класифицирате тези храни, когато включите сладководна риба, като пъстърва? Помислете за термина водни храни (наричани още сини храни), които включват всякакви животни, растения и микроорганизми, произхождащи от водни тела. […]
Как да готвим с етерични масла?

Как да готвим с етерични масла?

Наблюдава се засилваща се тенденция етеричните масла да се използват в готвенето. Дали е безопасно е въпрос, чийто отговор изисква да се вземете предвид както конкретния продукт, така и хората, които ще консумират храната. Все пак някои от маслата се считат за годни за употреба […]
5 рецепти за крем супа

5 рецепти за крем супа

Крем супа от карфиол Необходимите продукти: 1 голяма глава карфиол, нарязана; 1 глава лук, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, смлени; 4 чаши зеленчуков бульон; 1 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; пресен магданоз за гарнитура. Начин на приготвяне В голяма тенджера […]
3 рецепти със сирене Чедър

3 рецепти със сирене Чедър

Сиренето Чедър е харесвано от мнозина и вече е част от трапезата на много българи. То има много качества и е ценна съставка в различни рецепти. Вижте нашите три предложения за ястия с това невероятно сирене! Бургери с бекон и чедър Необходимите продукти: 1 килограм […]
Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Салата с краставици и авокадо Необходимите продукти: 2 краставици, нарязани на ситно; 1 авокадо, нарязано на кубчета; 1/4 глава червен лук, нарязан на ситно; 2 супени лъжици пресен кориандър, нарязан; 1 супена лъжица сок от лайм; 1 супена лъжица зехтин; сол и черен пипер на […]
4 рецепти за доматена супа

4 рецепти за доматена супа

Класическа доматена супа Необходимите продукти: 2 килограма пресни домати, нарязани; 1 глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 2 чаши зеленчуков бульон; 1 супена лъжица зехтин; 1 чаена лъжичка сух босилек; сол и черен пипер на вкус; Добавки по избор: листенца пресен босилек, […]
4 класически десерта с вино

4 класически десерта с вино

Поширани круши с вино Необходимите продукти: 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината; 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон); 1 чаша (200 грама) гранулирана захар; 1 пръчка канела; кората на един портокал; Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране). […]
3 класически рецепти с вино

3 класически рецепти с вино

Виното не само подглася успешно на почти всяко хубаво ястие. То може да бъде и негова съставка. Изпробвайте нашите 3 класически рецепти с вино и ще се убедите сами! Coq au Vin Необходимите продукти: 1 цяло пиле, нарязано на парчета; 4 филийки бекон, нарязани на […]
5 рецепти с вишни

5 рецепти с вишни

Лимонада от вишни Необходимите продукти: 1 чаша сок от вишни; 1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок; 1/4 чаша мед или захар; 4 чаши вода; ледени кубчета. Начин на приготвяне Смесете сока от вишни, лимоновия сок и меда/захарта в кана. Добавете 4 чаши вода и разбъркайте […]
Вишните – подценяваният плод

Вишните – подценяваният плод

Вишните са чудесен плод, макар че не всеки ги обича и често хората предпочитат черешите пред тях. Запознайте се с ползите и рисковете от консумацията на вишни. Вишните са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Ето някои от ключовите хранителни вещества, които се съдържат […]
5 рецепти за диетична вечера от 500 калории

5 рецепти за диетична вечера от 500 калории

Ето пет здравословни и вкусни рецепти за диетична вечеря, всяка порция от които е приблизително 500 калории: Сьомга на скара с аспержи и кафяв ориз Необходимите продукти: 120 гр филе от сьомга; 1 чаша аспержи, нарязани; 1/2 чаша варен кафяв ориз; 1 ч. л. зехтин; […]
5 рецепти за диетичен обяд от 500 калории

5 рецепти за диетичен обяд от 500 калории

Искате да свалите някой и друг килограм? Избягвайте газирано, сладко и тестени изделия. Ако ограничите и калориите, които приемате, на обяд например, успехът е сигурен. 500 калории за обяд е една добра цифра, която ще ви помогне да свалите килограми, тъй като повечето варианти за […]
Моцарела – защо това сирене е толкова обичано?

Моцарела – защо това сирене е толкова обичано?

Моцарелата е вид сирене, което се прави от биволско или краве мляко. Това е меко, бяло сирене, което може да става по-твърдо про повече време за зреене. Много хора обичат това сирене с италиански произход заради неговата гладка и кремообразна текстура с мек вкус. То […]
5 рецепти с моцарела

5 рецепти с моцарела

Пица Маргарита Необходимите продукти: тесто за пица; доматен сос; прясна моцарела; пресни листа босилек; сол; зехтин. Начин на приготвяне Загрейте фурната до 475°F (245°C). Разточете тестото за пица върху набрашнена повърхност, докато стане с дебелина около 0,5 см. Поставете разточеното тесто върху тава за печене. […]
4 пролетни рецепти

4 пролетни рецепти

Супа от грах и мента Необходимите продукти: 1 глава лук, наситнена; 2 скилидки чесън, смлени; 4 чаши зеленчуков бульон; 500 гр замразен грах; 1/2 чаша пресни листа от мента, нарязани; 1/2 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; крутони или хляб, за сервиране […]