Моята кухня

Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа […]
Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама. Ако сте на морето или близо до него, […]
3 студени супи за през жегите

3 студени супи за през жегите

През жегите обикновено нямаме желание за топли супи и ястия. Нито да ги приготвяме на горещия котлон, нито да ги хапваме. Търсим нещо свежо и леко. Салатите са естествен избор, както и хубавата скара, но какво да кажем за супите? Ето три свежи идеи. Таратор […]
Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Произходът на тиквичките е от Америка. Разпространени са в Европа през 16 век. Има различни сортове тиквички – цукини, шайот, патисони, straighneck. Тиквичките са любима храна не само когато им е сезона. Ако искате да им се насладите и през зимата, можете да ги бранширате […]
Доматите – превъзходна храна, но и нещо повече

Доматите – превъзходна храна, но и нещо повече

Какво е лятото без свежа вкусна салата? Доматите са перфектния компонент на всяка такава. Дали ще изберете по-сладникав сорт или по-кисел, всеки има своите качества. Доматите са вкусни и полезни, освен това  са ценна съставка на множество рецепти. Нека ги опознаем по-добре в следващите редове […]
Как да изберем качествени млечни продукти?

Как да изберем качествени млечни продукти?

Млечните продукти са наистина важна част от нашето хранене. Прясното мляко ни дава много калций, киселото е пълно с полезни млечнокисели бактерии, сиренето, изварата и кашкавала са богати на протеини. Да не говорим колко важни съставки са те в повечето рецепти – от супите до […]
Как да изхвърляме по-малко храна?

Как да изхвърляме по-малко храна?

В нашето консуматорско общество изхвърлянето на храна е почти ежедневие за средностатистическото семейство в България. Главен фактор за това е неразумното пазаруване, презапасяване, претрупване с продукти. Пресните от тях обаче имат не особено дълъг срок на годност и често биват изхвърлени от хладилника след няколко […]
Как да приготвим вкусно барбекю?

Как да приготвим вкусно барбекю?

Лятото е сезонът на вкусното барбекю. Със студена бира до морето, с приятели в планината или просто по съседски в задния двор – винаги е приятно да се насладиш на вкусна скара. Приготвянето на перфектното барбекю не звучи като сложна задача. Мяташ месото на горещата […]
Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Захарта е едновременно харесвана и нехаресвана. Нейният вкус е любим на малки и големи и традиционно я използваме за направата на сладки, торти, сладкиши, бонбони и прочее лакомства. Бялата захар се прави чрез обработката на захарно цвекло, а кафявата от захарна тръстика. Проблемите със захарта […]
Опасна ли е микровълновата фурна?

Опасна ли е микровълновата фурна?

Микровълновата фурна е голямо удобство в кухнята. Не заема много място, не е скъпа, лесно се чисти, пести време и ако наистина бързаш, тя ще ти помогне светкавично да си приготвиш нещо вкусно. Огромен процент от домакинства в Европа и щатите разполагат с този уред […]
Как да готвим икономично?

Как да готвим икономично?

С колкото и средства да разполага човек, винаги е добре да може да се разпорежда с тях по-възможно най-удачен и практичен начин. Храненето е наша ежедневна нужда и съответно ежедневен разход. Да приготвяме храната си вкъщи, тоест да готвим, винаги излиза по-евтино. Най-малкото не се […]
Вредна ли е употребата на тефлонови съдове в кухнята?

Вредна ли е употребата на тефлонови съдове в кухнята?

Добрият готвач избира не само рецептите и продуктите си, но и съдовете, в които приготвя храната си. Този избор има значение не само в процеса на готвене, но в почистването след това, а още по-важно е, че има значение и за качеството на приготвената храна. […]
Нарът – вкусен и полезен

Нарът – вкусен и полезен

Есента освен красива е и богата на множество плодове и зеленчуци. Лятото е свършило и организмът започва да се подготвя за зимата, когато няма толкова много пресни източници на витамини и минерали. Нарът е целогодишен плод и може да се радвате на вкуса и ползите […]
Италианското прошуто – майсторски деликатес

Италианското прошуто – майсторски деликатес

Италианското прошуто е деликатес известен в целия свят. Това не е случайно. Определено прошутото заслужава славата си, поради своите уникални вкусови качества. Представлява студено пушена шунка, сервира се нарязана на тънки резенчета. Вкусът ѝ се съчетава добре с някои плодове, затова може да видите прошутото […]
Видовете зехтин и какво трябва да знаем за тях

Видовете зехтин и какво трябва да знаем за тях

Виното и зехтинът са едва ли не обожествявани течности. За зехтина това е така не само заради превъзходните му вкусови качества, но заради безспорно благоприятното му влияе върху здравето. На пазара обаче има различни видове зехтин. Разликите идват и от начините на приготвянето им и […]
Тайните на приготвянето на вкусния ориз

Тайните на приготвянето на вкусния ориз

Оризът освен вкусна е и много полезна храна. Хранителният му състав е много богат, а също и носи доста калории. На всичко отгоре не е и скъп, ето защо на много места по света той е основна на храна на по-бедните прослойки. Но не само! […]
Тънкости при приготвянето на вкусни спагети

Тънкости при приготвянето на вкусни спагети

Италианската кухня е много популярна и много харесвана. Кой не обича пица, спагети и лазаня? Макар че сами по себе си спагетите са страхотни, е много важно да бъдат приготвени добре, за да им се насладим истински. Нека видим какви са съветите за правилното им […]
Най-важните съвети, ако сега се учите да готвите

Най-важните съвети, ако сега се учите да готвите

Като човешки същества ние имаме нужда да се храним всеки ден. При това по няколко пъти на ден. Ето защо умението да приготвяме сами храната си е изключително ценно – то ни дава свобода и независимост. Макар че не всеки обича да готви, липсата на […]
Как да приготвим вкусна картофена салата?

Как да приготвим вкусна картофена салата?

Картофите, приготвени варени, пържени или печени, самостоятелно или в ястие, са любима храна буквално в почти целия свят. Картофите са вкусни, евтини, лесни за приготвяне и много хранителни. Съществуват около 160 вида, а първите ядливи картофи са били култивирани от индианците в Перу преди 4 […]
Мога ли да включа шоколад в диетата си?

Мога ли да включа шоколад в диетата си?

Признаваме си, че сме изпадали в тази ситуация и сме сигурни, че не сме сами! Целите да свалите малко излишни килограми и вече сте си забранили шоколада? Изкушението става толкова голямо, че дори проверявате в Google “Колко лошо е влиянието на шоколада за организма” и […]