Последно добавени в блога
8 симптома на хранителна зависимост
Въпреки че пристрастяването към храна все още не се разбира като психиатрично разстройство, за каквито са приети останалите зависимости, то обикновено включва преяждане, апетит и липса на контрол около храната и действително се усеща като зависимост от потърпевшите. Въпреки че всеки човек понякога изпитва силно […]
Хранителната пирамида – остаряло разбиране за храненето
Експертите казват, че препоръките на хранителната пирамида може да са остарели, тъй като начинът на живот на хората се е променил през годините. Разнообразието може да е подправката на живота, но нов доклад предполага, че диети, които насърчават избор от широк набор храни, вместо да […]
8 здравословни храни, богати на магнезий
Магнезият се намира в различни богати на хранителни вещества храни, включително пълнозърнести храни, ядки, семена, бобови растения и няколко плодове и зеленчуци. Магнезият е изключително важен минерал. Той участва в стотици химични реакции в тялото ви и ви помага да поддържате добро здраве, но много […]
Средиземноморска диета и бременност – ползи и рискове
Средиземноморската диета се състои от минимално преработени храни, включително плодове, зеленчуци, птиче месо и риба. Скорошно проучване установи, че спазването на средиземноморска диета по време на ранна бременност може да намали риска от неблагоприятни резултати от бременността като прееклампсия, преждевременно раждане и гестационен диабет. Констатациите […]
8 полезни храни, които са вредни, ако прекалите с тях
Някои храни могат да бъдат полезни за вас в умерени количества, но наистина вредни в големи. Ето 8 невероятно здравословни храни, които могат да ви навредят, ако ядете твърде много от тях. 1. Омега-3 и рибени масла Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за […]
Етикиране на храните- какво трябва да знаем
Етикетите на храните съдържат толкова много информация, че често е трудно да разберете какво е наистина важно да знаете и какво означава всичко написано. Но ако искате да подобрите диетата си и да правите винаги здравословен избор, важно е да придобиете навика да проверявате етикета. […]
Броене на калории – как и защо?
Броенето на калории се използва главно като начин за отслабване. Вие оценявате вашите енергийни нужди (или въз основа на средната стойност, или с някой от онлайн инструментите, които могат да ви помогнат да направите това по-точно) и след това решавате колко калории по-малко от това […]
Вредни ли са нитратите и нитритите в храните?
Нитратите и нитритите са съединения, които се срещат естествено в човешкото тяло и в някои храни, като зеленчуци. Производителите също ги добавят към преработени храни, като бекон, за да ги запазят и издържат по-дълго. В някои форми нитратите и нитритите могат да бъдат опасни. Те […]
8 по-необичайни хранителни алергии
Хранителните алергии варират от леки до животозастрашаващи. Няколко хранителни алергии са толкова чести, че законът изисква производителите да етикетират храните, които ги съдържат. Но има почти 160 други хранителни алергии, които са по-рядко срещани. Голямата осмица Тези осем алергена са отговорни за до 90 процента […]
10 храни, които понижават холестерола
Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в света. Високите нива на холестерол – особено „лошия“ LDL – са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Ниският „добър“ HDL холестерол и високите триглицериди също са свързани с повишен риск. Вашата диета има огромно значение за […]
10 малки промени, които допринасят за здравословна диета
По-вероятно е да се придържате към промените, ако те са по-малки, а не резки. Ето нашите 8 предложения за малки промени във вашето хранене, които обаче ще доведат до реални ползи за здравето и фигурата ви, ако сте покажете постоянство. 1. Мляко Използването на нискомаслено […]
Нова година – нови навици?
Често в навечерието на Нова година си даваме обещания и си поставяме цели. Много често те са свързани с начина ни хранене, защото кой от нас не желае да бъде по-здрав, а също и да изглежда добре? Лесна ли е тази мисия или не? Отговорът […]
Вреден ли е беконът или полезен?
Много хора имат отношения на любов и омраза към бекона. Те обичат вкуса му, но се притесняват, че е вреден за здравето. Дали обаче това твърдение не е поредния мит, който науката за храненето е разбила? Как се прави беконът? Има различни видове бекон и […]
Царевицата – повече плюсове, отколкото минуси
Царевицата е основна храна за много хора по света. Използва се като гарнитура, в супа, в гювечи и др. Когато царевичните зърна се пукат, те се превръщат в любима закуска, докато гледате филм. Въпреки редовната употреба на царевицата в ежедневието ни, може да не знаете […]
Приложима ли е растителната диета за децата?
Специфични предимства на растителната диета за децата Освен това изследванията показват, че натрупването на плака в артериите започва в детството, ранното започване на диети на растителна основа може да предотврати сърдечни заболявания по-късно в живота. Други проучвания отбелязват малка, но възможна връзка между приема на […]
Трябва ли да избягвате рибата заради живака в нея?
Рибата е една от най-здравословните храни, които можете да ядете. Това е така, защото тя е чудесен източник на протеини, микроелементи и здравословни мазнини. Някои видове риба обаче могат да съдържат високи нива на живак, който е токсичен. Трябва ли да избягвате рибата заради потенциално […]
Какво е социалното и екологично значение на растителната диета?
„На растителна основа“ е доста широк термин, който често се използва за описание на варианти на вегетарианска диета. Mоже да означава веганска диета, която изключва всички животински продукти, диета, съставена предимно от растения с малки количества животински продукти като сирене или риба, или някъде по […]
Могат ли бразилските орехи да повишат нивата на тестостерон?
Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той играе ключова роля в развитието на мъжете и ниските му нива могат да повлияят на сексуалната функция, настроението, енергийните нива, растежа на косата, здравето на костите и други. Напоследък бразилските орехи станаха по-популярни сред мъжете, тъй като се […]
Надеждни ли са домашните тестове за хранителна чувствителност?
Много хора изпитват чувствителност към храни. Хранителната чувствителност се изразява в имунен отговор към специфична храна. Въпреки че са необходими повече изследвания, смята се, че чувствителността към храната се задвижва от производството на антитела и други клетъчно-медиирани реакции в тялото. Симптомите не са животозастрашаващи, но […]
Съдържа ли полентата глутен?
Пълният отказ от глутен не е лесна задача. Понякога може да изглежда, че глутенът е скрит във всичко. Дори сладоледът, бърканите яйца в ресторанта и пържените картофи са подозрителни, но това не означава, че трябва изцяло да се откажете от всичките си любими храни. Полентата […]