Моята кухня

Идеи за здравословна и засищаща закуска

Идеи за здравословна и засищаща закуска

Закуската е първото хранене за деня. Важно е тя да ни зареди със сили за всички предстоящи задачи. Естествено, че трябва да е и вкусна, за да излезем от вкъщи с добро настроение. Не е нужно да прекарвате дълго време в приготвянето на закуска, за […]
Череши – предложения за пай и смути

Череши – предложения за пай и смути

Черешите са безспорно един от най-вкусните плодове. Те съдържат 63 калории за 100 грама, витамин А, витамин С, Е, К1 и много витамини от  група В. Консумацията им ще ни даде и желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и други минерали. Страхотно е да си ги […]
Бъдни вечер – традициите на трапезата

Бъдни вечер – традициите на трапезата

Бъдни вечер е нощта преди Рождество Христово. Рождественският 40 дневен пост още не е свършил и на трапезата на  православните християни трябва да има само постни ястия. Според народните поверия броят им трябва да е нечетен. Ето няколко идеи, които може да приготвите за семейството […]
Плодов сироп – как да си приготвим у дома?

Плодов сироп – как да си приготвим у дома?

Можем да се наслаждаваме на плодовете по толкова много начини – пресни, сушени, в плодови салати, в сладкиши, в бисквити, в кремове, в сладка и мармалади… От тях обаче можем да приготвяме и свежи напитки – лимонади, фрешове, коктейли и сиропи. Вижте нашите две предложения […]
Летни изкушения от ягоди

Летни изкушения от ягоди

Кой не обича ягоди? Те са достатъчно прекрасни, за да си ги хапвате просто така, но са перфектни и за приготвянето на двете най-големи летни изкушения – лимонада и сладолед. Лимонадата се приготвя само за 15 минути, но ще трябва да я оставите да престои […]
Италианската панакота – удоволствие без граници

Италианската панакота – удоволствие без граници

Панакота – това е един страхотно вкусен лек италиански десерт. Името му преведено буквално ознавача „готвена сметана“. Основните съставки са сметана и захар, добавя се още ванилия и желатин. Панакотата е характерен десерт за северноиталианския регион Пиемонт. Подобни на панакотата десерти съществуват в Гърция, Франция […]
Ползи от яденето на плодове

Ползи от яденето на плодове

Всеки знае, че най-полезните храни са плодовете и зеленчуците. През лятото разнообразието от тях е огромно – кайсии, праскови, нектарини, череши, вишни, черници, дини, пъпеши, сливи… Макар че всички те са безкрайно вкусни, ако имате нужда от още мотивация, за да ги хапвате ежедневно, прочете […]
Домашен сок от бъз

Домашен сок от бъз

Не са една и две напитките, с които може да се разхладим през лятото. Лимонада, айрян, домашен сок – това са по-здравословните варианти. Сокът от бъз обаче е с една крачка пред всички останали. Първо заради страхотния си вкус, а след това заради ползите за […]
Салморехо кордобес – свежест от Испания

Салморехо кордобес – свежест от Испания

Лятото е време за студени супи. Салморехо кордобес е вид студена супа с испански произход. Най-известната такава – Гаспачо, също идва от там. Няма защо да се учудваме, не жегите в страната са сериозни. Гаспачо винаги си заслужава да бъде приготвена в летните дни, но […]
Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа […]
Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама. Ако сте на морето или близо до него, […]
3 студени супи за през жегите

3 студени супи за през жегите

През жегите обикновено нямаме желание за топли супи и ястия. Нито да ги приготвяме на горещия котлон, нито да ги хапваме. Търсим нещо свежо и леко. Салатите са естествен избор, както и хубавата скара, но какво да кажем за супите? Ето три свежи идеи. Таратор […]
Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Произходът на тиквичките е от Америка. Разпространени са в Европа през 16 век. Има различни сортове тиквички – цукини, шайот, патисони, straighneck. Тиквичките са любима храна не само когато им е сезона. Ако искате да им се насладите и през зимата, можете да ги бранширате […]
Доматите – превъзходна храна, но и нещо повече

Доматите – превъзходна храна, но и нещо повече

Какво е лятото без свежа вкусна салата? Доматите са перфектния компонент на всяка такава. Дали ще изберете по-сладникав сорт или по-кисел, всеки има своите качества. Доматите са вкусни и полезни, освен това  са ценна съставка на множество рецепти. Нека ги опознаем по-добре в следващите редове […]
Как да изберем качествени млечни продукти?

Как да изберем качествени млечни продукти?

Млечните продукти са наистина важна част от нашето хранене. Прясното мляко ни дава много калций, киселото е пълно с полезни млечнокисели бактерии, сиренето, изварата и кашкавала са богати на протеини. Да не говорим колко важни съставки са те в повечето рецепти – от супите до […]
Как да изхвърляме по-малко храна?

Как да изхвърляме по-малко храна?

В нашето консуматорско общество изхвърлянето на храна е почти ежедневие за средностатистическото семейство в България. Главен фактор за това е неразумното пазаруване, презапасяване, претрупване с продукти. Пресните от тях обаче имат не особено дълъг срок на годност и често биват изхвърлени от хладилника след няколко […]
Как да приготвим вкусно барбекю?

Как да приготвим вкусно барбекю?

Лятото е сезонът на вкусното барбекю. Със студена бира до морето, с приятели в планината или просто по съседски в задния двор – винаги е приятно да се насладиш на вкусна скара. Приготвянето на перфектното барбекю не звучи като сложна задача. Мяташ месото на горещата […]
Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Захарта е едновременно харесвана и нехаресвана. Нейният вкус е любим на малки и големи и традиционно я използваме за направата на сладки, торти, сладкиши, бонбони и прочее лакомства. Бялата захар се прави чрез обработката на захарно цвекло, а кафявата от захарна тръстика. Проблемите със захарта […]
Опасна ли е микровълновата фурна?

Опасна ли е микровълновата фурна?

Микровълновата фурна е голямо удобство в кухнята. Не заема много място, не е скъпа, лесно се чисти, пести време и ако наистина бързаш, тя ще ти помогне светкавично да си приготвиш нещо вкусно. Огромен процент от домакинства в Европа и щатите разполагат с този уред […]
Как да готвим икономично?

Как да готвим икономично?

С колкото и средства да разполага човек, винаги е добре да може да се разпорежда с тях по-възможно най-удачен и практичен начин. Храненето е наша ежедневна нужда и съответно ежедневен разход. Да приготвяме храната си вкъщи, тоест да готвим, винаги излиза по-евтино. Най-малкото не се […]