Последно добавени в блога

Кое е по-здравословно – сок или цял плод?

Кое е по-здравословно – сок или цял плод?

Плодовете и зеленчуците съдържат важни витамини, минерали и фибри.  От години обаче има спор дали яденето на продуктите цели или изстискването им е най-добрият начин да бъдат консумирани. Изцеждането на сок отделя течното съдържание на плода или зеленчука от фибрите. Време е да развенчаем някои […]
Защо наричаме някои храни „суперхрани“?

Защо наричаме някои храни „суперхрани“?

Храните с много ползи за здравето се наричат ​​суперхрани. Цветните фитохимикали в растенията правят тези храни „супер“. Фитохимикалите са съединения, произведени от растения и имат много различни ползи за здравето. Всяка растителна храна има много и видове фитохимикали. Примери за фитохимикали Каротеноидите са оранжеви фитохимикали. […]
Как се отразява ежедневната консумация на плодове и зеленчуци?

Как се отразява ежедневната консумация на плодове и зеленчуци?

Светът на храненето е изпълнен с противоречия относно това кое е и кое не е добро за вас, но има едно нещо, с което всички могат да се съгласят: всички трябва да ядем повече плодове и зеленчуци. Съветът е да изяждате по пет порции плодове […]
Какви грешки допускаме при пазаруването на плодове и зеленчуци?

Какви грешки допускаме при пазаруването на плодове и зеленчуци?

Плодовете и зеленчуците са чудесни по много причини. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението, да увеличат приема на фибри и да поддържат органите от мозъка до червата. Но много от нас не получават достатъчно от тях.В САЩ например Центъра за контрол и превенция […]
Кой е човекът за движението „растително месо“?

Кой е човекът за движението „растително месо“?

Институтът за хренене Good Food на Брус Фридрих, който той основава през 2016 г., се ангажира с борбата с изменението на климата и реформирането на хранителните системи чрез алтернативи на растително и лабораторно отгледано месо. Американците може да са едни от най-големите консуматори на месо […]
Салата и супа с киноа – две рецепти с много ползи за здравето

Салата и супа с киноа – две рецепти с много ползи за здравето

Какво е киноата? Киноата не е зърнена култура, тя всъщност е семе от семейството на цвеклото и спанака. Произхожда от района на Андите, но сега расте и в Европа. Има три вида киноа: черна, червена и бяла. Има прекрасен неутрален вкус, което я прави идеалната […]
5 любими ястия от арменската кухня

5 любими ястия от арменската кухня

Арменската кухня е популярна и обичана в цял свят. Кои техни ястия се славят като най-вкусни? 1.Хоровац Хоровац е арменската версия за кебап, важна част от храненето в страната. В ресторанти, по ъглите на улиците и в  домовете  в Армения често може да видите мангали […]
Примерно седмично меню за бременни

Примерно седмично меню за бременни

Бременността е вълнуващо време с толкова много промени на хоризонта, включително диетични. Добре балансираното хранене може да ви помогне да се почувствате по-енергични и в хармония с тялото си, като същевременно ви дава спокойствие, че вашето растящо бебе получава хранителните вещества, от които се нуждае. […]
Отказът от храна при децата- какво се крие зад него?

Отказът от храна при децата- какво се крие зад него?

Зад отказът от хранене при децата се крият различни причини. 1. Медицински проблеми Въпреки че това може да изглежда като най-очевидната причина децата да не ядат, тя често е най-пренебрегваната или не е проучена задълбочено. Когато децата имат добре документирано медицинско състояние или са видимо […]
Храненето на децата – какво съветват диетолозите?

Храненето на децата – какво съветват диетолозите?

Искате детето ви да яде здравословни храни, но знаете ли кои хранителни вещества са необходими и в какви количества? Храненето на деца трябва се основава на същите принципи като храненето за възрастни. Всеки човек нужда от едни и същи  витамини, минерали, въглехидрати, протеини и мазнини. […]
5 мита за консумацията на захар

5 мита за консумацията на захар

1.„Всяка захар е лоша захар.“ Вероятно сте чували отново и отново за това как всички трябва да ядем по-малко захар. Но това, което експертите наистина имат предвид, е, че трябва да ядем по-малко добавена захар. Това е допълнителната захар в храните, за да им придаде […]
Какви рискове за здравето крие прекомерната консумация на захар?

Какви рискове за здравето крие прекомерната консумация на захар?

1.Риск от наднормено тегло Степента на затлъстяване нараства в световен мащаб и доказателствата сочат, че добавената захар – често от подсладени напитки – е основен фактор за затлъстяването. Подсладените със захар напитки като газирани напитки, сокове и сладки чайове са пълни с фруктоза – вид […]
Супа с броколи и чедър и фъстъчена супа – две супер рецепти

Супа с броколи и чедър и фъстъчена супа – две супер рецепти

Супа от броколи и чедър Кремообразното, пикантно сирене в тази супа от броколи и чедър се топи прекрасно. То може да бъде комбинирано и сгъстено с оризово брашно, за да остане супата без глутен, ако е необходимо. Броколите остават зелени и придават текстура на пюрираната […]
Супа от бира и сирене Чедър – приятна изненада за хладните дни

Супа от бира и сирене Чедър – приятна изненада за хладните дни

Кой не обича супа? С своята топлина и богат аромат, тя завладява лесно всяко сърце! Има толкова много варианти и винаги няко нов, който да се опита. Запознайте се с нашата божествено вкусна супа от бира и сирене. Звучи нетрадиционно, но ще ви изненада приятно. […]
Как да съживите поувехналите салати и зеленчуци?

Как да съживите поувехналите салати и зеленчуци?

Можете да съживите увехналите зелени салати и зеленчуци с този лесен трик! Хладилникът ви е пълен с увехнали зелени салати, огъващ се боб, поомекнали моркови и целина? Ето как да поправите зеленчуците си, за да не се изхвърлят. След един ден на фермерския пазар, вие […]
Как да замразяваме правилно картофи?

Как да замразяваме правилно картофи?

Картофите ще издържат седмици на стайна температура и до около месец, ако се съхраняват на хладно и тъмно място с добра вентилация. Да, те могат да се замразяват. Като замразени могат да издържат няколко месеца, ако са подготвени и замразени правилно. Как да замразите картофи? […]
Кулинарни събития от висок клас – най-новият символ за статус?

Кулинарни събития от висок клас – най-новият символ за статус?

Резервация в най-добрите ресторанти в света вече не е достатъчна. Сега вечерящите минават зад кулисите, за да отидат при готвачите. Рос Честнът, 30-годишен технологичен директор на хедж фонд, живее между бруклинските ресторанти Misi и Lilia и ги посещава с партньора си възможно най-често. Така че, […]
Хранителни факти и ползи за здравето от сос песто

Хранителни факти и ползи за здравето от сос песто

Пестото е гъст, зелен сос, който произхожда от Генуа, Италия. Традиционно приготвено с чесън, кедрови ядки, босилек, сирене и зехтин, пестото има силен, богат вкус. Този ароматен сос може да се използва като сос за паста, вкусен дип, сос за пица, мазнина, дресинг за салата […]
Кои са най-вусните ирландски традиционни храни?

Кои са най-вусните ирландски традиционни храни?

Планирате пътуване или просто имате интерес към ирландската култура и кухня? Тя определно има какво да ви предложи! Соден хляб Всяко семейство в Ирландия има своя собствена рецепта за соден хляб, написана на ръка върху поръсена с брашно хартия за бележки и поставена сред готварските […]
Кои мексикански ястия са здравословни и кои не?

Кои мексикански ястия са здравословни и кои не?

Мексиканската храна е популярна и обичана почти из целия свят. Ако искате да се храните здравословно и планирате да посетите мекикански ресторант или просто тази кухня ви допада, ето какво трябва да знаете. Мексиканската храна е пълна с вкусни меса и вкусни гарнитури. От чипс […]