Моята кухня
2 вкусни рецепти за зеленчукови кюфтенца
Зеленчуковите кюфтенца са перфектен избор за лятото. Леки и здравословни, но в същото време хранителни и засищащи. Ето нашите две свежи предложения, които може да гарнирате с подходящи сосове и богата салата. Сочни картофени кюфтенца Време за приготвяне 40 минути, продуктите са за 15-16 броя […]
2 рецепти за хапване на плажа
Плажът е място за забавление и почивка, но все пак в даден момент ще огладнеете. Насладете се на нещо вкусно, докато се любувате на морската гледка. Може да седнете в някое от близките заведения, а може и да си приготвите предварително нещо от вкъщи. Ето […]
Разядка и пастет от тиквички
Тиквичките са отлична храна за лятото. Те са перфектни за основни ястия, но от тях може да си приготвите и чудена разядка за предястие, както и вкусен пастет, който да си хапвате като мезе към алкохолни или безалкохолни напитки през лятото. Ето нашите свежи, здравословни […]
3 лесни рецепти с праз
Праз е отглеждан още от времето на египетските фараони. Древните римляни също са си го хапвали с наслада. Празът не се гледа трудно, расте почти при всякакви климатични условия, не е скъп, а в същото време достатъчно хранителен, за да може от него да се […]
Идеи за здравословна и засищаща закуска
Закуската е първото хранене за деня. Важно е тя да ни зареди със сили за всички предстоящи задачи. Естествено, че трябва да е и вкусна, за да излезем от вкъщи с добро настроение. Не е нужно да прекарвате дълго време в приготвянето на закуска, за […]
Череши – предложения за пай и смути
Черешите са безспорно един от най-вкусните плодове. Те съдържат 63 калории за 100 грама, витамин А, витамин С, Е, К1 и много витамини от група В. Консумацията им ще ни даде и желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и други минерали. Страхотно е да си ги […]
Бъдни вечер – традициите на трапезата
Бъдни вечер е нощта преди Рождество Христово. Рождественският 40 дневен пост още не е свършил и на трапезата на православните християни трябва да има само постни ястия. Според народните поверия броят им трябва да е нечетен. Ето няколко идеи, които може да приготвите за семейството […]
Плодов сироп – как да си приготвим у дома?
Можем да се наслаждаваме на плодовете по толкова много начини – пресни, сушени, в плодови салати, в сладкиши, в бисквити, в кремове, в сладка и мармалади… От тях обаче можем да приготвяме и свежи напитки – лимонади, фрешове, коктейли и сиропи. Вижте нашите две предложения […]
Летни изкушения от ягоди
Кой не обича ягоди? Те са достатъчно прекрасни, за да си ги хапвате просто така, но са перфектни и за приготвянето на двете най-големи летни изкушения – лимонада и сладолед. Лимонадата се приготвя само за 15 минути, но ще трябва да я оставите да престои […]
Италианската панакота – удоволствие без граници
Панакота – това е един страхотно вкусен лек италиански десерт. Името му преведено буквално ознавача „готвена сметана“. Основните съставки са сметана и захар, добавя се още ванилия и желатин. Панакотата е характерен десерт за северноиталианския регион Пиемонт. Подобни на панакотата десерти съществуват в Гърция, Франция […]
Ползи от яденето на плодове
Всеки знае, че най-полезните храни са плодовете и зеленчуците. През лятото разнообразието от тях е огромно – кайсии, праскови, нектарини, череши, вишни, черници, дини, пъпеши, сливи… Макар че всички те са безкрайно вкусни, ако имате нужда от още мотивация, за да ги хапвате ежедневно, прочете […]
Домашен сок от бъз
Не са една и две напитките, с които може да се разхладим през лятото. Лимонада, айрян, домашен сок – това са по-здравословните варианти. Сокът от бъз обаче е с една крачка пред всички останали. Първо заради страхотния си вкус, а след това заради ползите за […]
Салморехо кордобес – свежест от Испания
Лятото е време за студени супи. Салморехо кордобес е вид студена супа с испански произход. Най-известната такава – Гаспачо, също идва от там. Няма защо да се учудваме, не жегите в страната са сериозни. Гаспачо винаги си заслужава да бъде приготвена в летните дни, но […]
Лукът и как да го режем без сълзи
Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа […]
Мидите в нашата кухня през лятото
Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама. Ако сте на морето или близо до него, […]
3 студени супи за през жегите
През жегите обикновено нямаме желание за топли супи и ястия. Нито да ги приготвяме на горещия котлон, нито да ги хапваме. Търсим нещо свежо и леко. Салатите са естествен избор, както и хубавата скара, но какво да кажем за супите? Ето три свежи идеи. Таратор […]
Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им
Произходът на тиквичките е от Америка. Разпространени са в Европа през 16 век. Има различни сортове тиквички – цукини, шайот, патисони, straighneck. Тиквичките са любима храна не само когато им е сезона. Ако искате да им се насладите и през зимата, можете да ги бранширате […]
Доматите – превъзходна храна, но и нещо повече
Какво е лятото без свежа вкусна салата? Доматите са перфектния компонент на всяка такава. Дали ще изберете по-сладникав сорт или по-кисел, всеки има своите качества. Доматите са вкусни и полезни, освен това са ценна съставка на множество рецепти. Нека ги опознаем по-добре в следващите редове […]
Как да изберем качествени млечни продукти?
Млечните продукти са наистина важна част от нашето хранене. Прясното мляко ни дава много калций, киселото е пълно с полезни млечнокисели бактерии, сиренето, изварата и кашкавала са богати на протеини. Да не говорим колко важни съставки са те в повечето рецепти – от супите до […]
Как да изхвърляме по-малко храна?
В нашето консуматорско общество изхвърлянето на храна е почти ежедневие за средностатистическото семейство в България. Главен фактор за това е неразумното пазаруване, презапасяване, претрупване с продукти. Пресните от тях обаче имат не особено дълъг срок на годност и често биват изхвърлени от хладилника след няколко […]