Последно добавени в блога

Злоядо дете – какво можем да направим?

Злоядо дете – какво можем да направим?

Всеки загрижен родител се старае да осигури възможност  за балансирано здравословно хранене за своето дете. Разочарованието е голямо, когато детето дори отказва да опита супата, която сте приготвили специално за него, когато плодовете започват да гният недокоснати в купата на масата. Почти на всяка детска […]
Войната с храната

Войната с храната

„Войната с храната, Как да се храним без да се притесняваме“ е книга на Джулия Бъкройд. Авторката е завършила история, а по-късно е учила за психотерапевт. От 1999 г. работи в Хертфордширския университет, където провежда активни изследвания в областта на затлъстяването и хранителните разстройства. Работи […]
Генетика и хранене: История на човешкия апетит

Генетика и хранене: История на човешкия апетит

„Генетика и хранене: История на човешкия апетит“ е книга на Джайлс Йоу. Д-р Йоу е генетик с над 20 годишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Неговата работа е насочена към изследването на разликите в тези механизми при отделните […]
Емоционалното хранене – част II – как да си помогнем?

Емоционалното хранене – част II – как да си помогнем?

В част I разгледахме какво означа емоционално хранене и какви са най-честите причини човек да има този проблем. В настоящата статия ще видим как можем да си помогнем. Какво можем да направим за да спрем да се храним емоционално? Първото, което е най-важно да се […]
Емоционалното хранене – I част – същност и причини

Емоционалното хранене – I част – същност и причини

Храненето при човека не е просто задоволяване на физическата нужда от храна. Ние сме сложни същества и за нас има много психология в акта на храненето. За всеки един човек храненето има успокояващ ефект. Когато обаче този ефект стане водещ, тогава имаме проблем, а името […]
Домашен сок от бъз

Домашен сок от бъз

Не са една и две напитките, с които може да се разхладим през лятото. Лимонада, айрян, домашен сок – това са по-здравословните варианти. Сокът от бъз обаче е с една крачка пред всички останали. Първо заради страхотния си вкус, а след това заради ползите за […]
Салморехо кордобес – свежест от Испания

Салморехо кордобес – свежест от Испания

Лятото е време за студени супи. Салморехо кордобес е вид студена супа с испански произход. Най-известната такава – Гаспачо, също идва от там. Няма защо да се учудваме, не жегите в страната са сериозни. Гаспачо винаги си заслужава да бъде приготвена в летните дни, но […]
Детето не иска да се храни на масатa – какво да направим?

Детето не иска да се храни на масатa – какво да направим?

Добрите маниери и навици на хранене са нещо важно, на което всеки родител иска да научи детето си. Твърде често обаче срещаме трудности в това начинание. Какво да направим, ако детето не иска да се храни на масата? Ако взима храна и обикаля навсякъде с […]
Сръбската кухня отвъд познатата скара

Сръбската кухня отвъд познатата скара

Сръбската кухня е повлияна от десетки култури от Запад и Изток, който са минали през Балканския полуостров. В нея може да се усети средиземноморско, централноевропейско и балканско влияние. Много от това може да се каже и за българската кухня, затова не е чудно, че двете […]
Митове и истини за храненето – научнопопулярно за храната

Митове и истини за храненето – научнопопулярно за храната

„Митове и истини за храненето“ е една от малкото научнопопулярни книги за храната и храненето, издадена на български език, която заслужава специално внимание. Авторът Йордан Стефанов е докторант по микробиология  и има опит в качествения лабораторен контрол в хранително-вкусовата промишленост и производство на добавки. Той […]
Орторексията – много хубаво не е на хубаво

Орторексията – много хубаво не е на хубаво

Последните години темата за здравословното хранене стана изключително актуална. Това произведе  много спекули по отношение на така наречените супер храни, био храни, ГМО храни, хранителни добавки и диети, например. За съжаление всичко това доведе дори до появата на ново хранително разстройство, което разболява все повече […]
Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа […]
Теодора Илиева за екологичния отпечатък на нашето хранене

Теодора Илиева за екологичния отпечатък на нашето хранене

Здравейте, Теодора! За щастие хората вече започнахме да се замисляме повече за екологичния отпечатък, който хранително-вкусовата индустрия оставя върху планетата. Кои са главните проблеми? Храната е нещо толкова обикновено, че повечето хора не се замисляме какво огромно влияние върху околната среда имат производството и консумацията […]
Солта – вредна и полезна

Солта – вредна и полезна

Макар че не можем да живеем без сол, ако я приемаме в по-големи количества, тя е вредна за здравето. Солта е съединение на натрия и хлора, наричано натриев хлорид. Двете вещества са важни за организма, но не бива да се прекалява с тях. Натрият участва […]
Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите в нашата кухня през лятото

Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама. Ако сте на морето или близо до него, […]
Правила за безопасност в кухнята за деца

Правила за безопасност в кухнята за деца

Децата имат своето място в нашата кухня, ако искаме да се научат на труд, да обичат домашно приготвената храна и здравословното хранене. Естествено, ако сме решили вече да ги учим да готвят, най-важното нещо е първо тяхната безопасност. Следващите прости правила е добре да ги […]
Д-р Хубенова, специализант по диететика, гост в goodfood.bg

Д-р Хубенова, специализант по диететика, гост в goodfood.bg

Здравейте, доктор Хубенова! Представете се накратко за читателите на goodfood.bg . Здравейте! Казвам се Михаела Хубенова завършила съм медицина в МУ Пловдив през 2017 г. Веднага след това съм работила като спешен лекар в ЦСМП Пловдив. През 2018г. пътят ми ме върна обратно в МУ […]
Уча се да готвя – книга за момчета, книга за момичета

Уча се да готвя – книга за момчета, книга за момичета

Книгите, които учат децата да готвят, стават все по-модерни. Едно от най-новите попълнения на българския книжен пазар, което постигна добър успех, са книгите на издателство Фют „Уча се да готвя, Лесни рецепти стъпка по стъпка“. Има вариант на детската готварска книжка за момчета, има и […]
3 студени супи за през жегите

3 студени супи за през жегите

През жегите обикновено нямаме желание за топли супи и ястия. Нито да ги приготвяме на горещия котлон, нито да ги хапваме. Търсим нещо свежо и леко. Салатите са естествен избор, както и хубавата скара, но какво да кажем за супите? Ето три свежи идеи. Таратор […]
Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Тиквичките – ползи от тях и идеи за приготвянето им

Произходът на тиквичките е от Америка. Разпространени са в Европа през 16 век. Има различни сортове тиквички – цукини, шайот, патисони, straighneck. Тиквичките са любима храна не само когато им е сезона. Ако искате да им се насладите и през зимата, можете да ги бранширате […]