Последно добавени в блога
Руска рибена супа Уха в гювечета
Рибената супа е истински деликатес и е обичано ястие през цялата година. През лятото обаче по-често се сещаме за нея, може би покрай морето. През зимата пък уханната топла супа може да ни стопли в тъмните вечери. В Русия традиционно консумират много риба. Освен истински […]
Унгарска гулаш чорба в гювеч
Гулаш се готви в много държави. Супата гюлаш в гювеч е традиционна за унгарската кухня. Думата „гулаш“ означава овчар. В миналото супата е била любима именно на овчарите, които я готвели из поляните в метални котли. Супата има изтънчен и забележителен вкус. Тя става любима […]
Как ни влияе захарта и защо всички я обичаме?
Захарта е един от най-противоречивите и обсъждани продукти. Почти всички хора страшно много обичат да я ядат храни приготвени със захар, от друга страна диетолозите съветват да я ограничава максимално, защото не се вписва по ред причини в здравословния начин на живот. Най-големият проблем по […]
Идеи за здравословна и засищаща закуска
Закуската е първото хранене за деня. Важно е тя да ни зареди със сили за всички предстоящи задачи. Естествено, че трябва да е и вкусна, за да излезем от вкъщи с добро настроение. Не е нужно да прекарвате дълго време в приготвянето на закуска, за […]
Череши – предложения за пай и смути
Черешите са безспорно един от най-вкусните плодове. Те съдържат 63 калории за 100 грама, витамин А, витамин С, Е, К1 и много витамини от група В. Консумацията им ще ни даде и желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и други минерали. Страхотно е да си ги […]
Има ли вредни храни?
Откакто хранително-вкусовата индустрия се разви толкова мащабно, начинът ни хранене определено е по-различен. В миналото е нямало продукти с толкова дълъг срок на годност, не са се произвеждали и продавали полуфабрикати, които са готови да заменестят домашната храна само след 5 минути в микровълновата фурна. […]
Бъдни вечер – традициите на трапезата
Бъдни вечер е нощта преди Рождество Христово. Рождественският 40 дневен пост още не е свършил и на трапезата на православните християни трябва да има само постни ястия. Според народните поверия броят им трябва да е нечетен. Ето няколко идеи, които може да приготвите за семейството […]
Плодов сироп – как да си приготвим у дома?
Можем да се наслаждаваме на плодовете по толкова много начини – пресни, сушени, в плодови салати, в сладкиши, в бисквити, в кремове, в сладка и мармалади… От тях обаче можем да приготвяме и свежи напитки – лимонади, фрешове, коктейли и сиропи. Вижте нашите две предложения […]
Летни изкушения от ягоди
Кой не обича ягоди? Те са достатъчно прекрасни, за да си ги хапвате просто така, но са перфектни и за приготвянето на двете най-големи летни изкушения – лимонада и сладолед. Лимонадата се приготвя само за 15 минути, но ще трябва да я оставите да престои […]
Кухнята на Добруджа
Североизточна България е широка равна Добруджа. Местния поминък е земеделие и животновъдство. И в миналото, и сега изобилието от плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти е голямо. Кухнята на Северното черноморие смесва гръцки, арменски и турски кулинарни традиции с типично българските такива. Силистренската кухня пък […]
Италианската панакота – удоволствие без граници
Панакота – това е един страхотно вкусен лек италиански десерт. Името му преведено буквално ознавача „готвена сметана“. Основните съставки са сметана и захар, добавя се още ванилия и желатин. Панакотата е характерен десерт за северноиталианския регион Пиемонт. Подобни на панакотата десерти съществуват в Гърция, Франция […]
Вредите от газираните напитки
През жегите често посягаме към газираните напитки. Те са освежаващи и разхлаждащи. Няма идеални неща, както знаем, затова нека видим какви sа негативните страни на популярните безалкохолни. Сигурно се чудите как се газират напитките. Това се случва с помощта на газа въглероден диоксид. Той влиза […]
Ползи от яденето на плодове
Всеки знае, че най-полезните храни са плодовете и зеленчуците. През лятото разнообразието от тях е огромно – кайсии, праскови, нектарини, череши, вишни, черници, дини, пъпеши, сливи… Макар че всички те са безкрайно вкусни, ако имате нужда от още мотивация, за да ги хапвате ежедневно, прочете […]
Грешки при храненето на малкото дете
Всички родители се опитват да направят най-доброто за своето дете. Това обаче не ги застрахова от грешки. Как най-често грешат родителите и как да се избегнат тези грешки? Не се отделя достатъчно време за хранене Родителите често бързат и нямат търпение да отделят достатъчно време […]
Помага ли потенето за отслабването?
Потенето често се рекламира като начин за отслабване – сауна, различни уреди за домашна употреба, увиване в найлоново фолио по време на спорт и т.н. Има ли истина в това твърдение или то е поредният мит? Нека видим фактите. Уреди и устройства Предлагат се различни […]
Как да измерваме правилно теглото си?
Измерването на теглото е важно да бъде осъществявано правилно и точно. Особено това важи когато човек следва хранителен режим за отслабване и и резултатът, отчетен от кантара, би следвало да подкрепя мотивацията му. Колкото и да е чудно да се качите на кантара съвсем не […]
Разногласията при възпитанието на хранителните навици на децата
Съвременните родители са много по-загрижени и по-информирани по отношение на правилното хранене на своето дете. Когато то е съвсем малко, храненето му изцяло зависи от тях. Младите майки търсят съвети по отношение на храненето на кърмачето, захранването, готвят у дома за детето или купуват качествени […]
Злоядо дете – какво можем да направим?
Всеки загрижен родител се старае да осигури възможност за балансирано здравословно хранене за своето дете. Разочарованието е голямо, когато детето дори отказва да опита супата, която сте приготвили специално за него, когато плодовете започват да гният недокоснати в купата на масата. Почти на всяка детска […]
Войната с храната
„Войната с храната, Как да се храним без да се притесняваме“ е книга на Джулия Бъкройд. Авторката е завършила история, а по-късно е учила за психотерапевт. От 1999 г. работи в Хертфордширския университет, където провежда активни изследвания в областта на затлъстяването и хранителните разстройства. Работи […]
Генетика и хранене: История на човешкия апетит
„Генетика и хранене: История на човешкия апетит“ е книга на Джайлс Йоу. Д-р Йоу е генетик с над 20 годишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Неговата работа е насочена към изследването на разликите в тези механизми при отделните […]