Последно добавени в блога
Помага ли потенето за отслабването?
Потенето често се рекламира като начин за отслабване – сауна, различни уреди за домашна употреба, увиване в найлоново фолио по време на спорт и т.н. Има ли истина в това твърдение или то е поредният мит? Нека видим фактите. Уреди и устройства Предлагат се различни […]
Как да измерваме правилно теглото си?
Измерването на теглото е важно да бъде осъществявано правилно и точно. Особено това важи когато човек следва хранителен режим за отслабване и и резултатът, отчетен от кантара, би следвало да подкрепя мотивацията му. Колкото и да е чудно да се качите на кантара съвсем не […]
Разногласията при възпитанието на хранителните навици на децата
Съвременните родители са много по-загрижени и по-информирани по отношение на правилното хранене на своето дете. Когато то е съвсем малко, храненето му изцяло зависи от тях. Младите майки търсят съвети по отношение на храненето на кърмачето, захранването, готвят у дома за детето или купуват качествени […]
Злоядо дете – какво можем да направим?
Всеки загрижен родител се старае да осигури възможност за балансирано здравословно хранене за своето дете. Разочарованието е голямо, когато детето дори отказва да опита супата, която сте приготвили специално за него, когато плодовете започват да гният недокоснати в купата на масата. Почти на всяка детска […]
Войната с храната
„Войната с храната, Как да се храним без да се притесняваме“ е книга на Джулия Бъкройд. Авторката е завършила история, а по-късно е учила за психотерапевт. От 1999 г. работи в Хертфордширския университет, където провежда активни изследвания в областта на затлъстяването и хранителните разстройства. Работи […]
Генетика и хранене: История на човешкия апетит
„Генетика и хранене: История на човешкия апетит“ е книга на Джайлс Йоу. Д-р Йоу е генетик с над 20 годишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Неговата работа е насочена към изследването на разликите в тези механизми при отделните […]
Емоционалното хранене – част II – как да си помогнем?
В част I разгледахме какво означа емоционално хранене и какви са най-честите причини човек да има този проблем. В настоящата статия ще видим как можем да си помогнем. Какво можем да направим за да спрем да се храним емоционално? Първото, което е най-важно да се […]
Емоционалното хранене – I част – същност и причини
Храненето при човека не е просто задоволяване на физическата нужда от храна. Ние сме сложни същества и за нас има много психология в акта на храненето. За всеки един човек храненето има успокояващ ефект. Когато обаче този ефект стане водещ, тогава имаме проблем, а името […]
Домашен сок от бъз
Не са една и две напитките, с които може да се разхладим през лятото. Лимонада, айрян, домашен сок – това са по-здравословните варианти. Сокът от бъз обаче е с една крачка пред всички останали. Първо заради страхотния си вкус, а след това заради ползите за […]
Салморехо кордобес – свежест от Испания
Лятото е време за студени супи. Салморехо кордобес е вид студена супа с испански произход. Най-известната такава – Гаспачо, също идва от там. Няма защо да се учудваме, не жегите в страната са сериозни. Гаспачо винаги си заслужава да бъде приготвена в летните дни, но […]
Детето не иска да се храни на масатa – какво да направим?
Добрите маниери и навици на хранене са нещо важно, на което всеки родител иска да научи детето си. Твърде често обаче срещаме трудности в това начинание. Какво да направим, ако детето не иска да се храни на масата? Ако взима храна и обикаля навсякъде с […]
Сръбската кухня отвъд познатата скара
Сръбската кухня е повлияна от десетки култури от Запад и Изток, който са минали през Балканския полуостров. В нея може да се усети средиземноморско, централноевропейско и балканско влияние. Много от това може да се каже и за българската кухня, затова не е чудно, че двете […]
Митове и истини за храненето – научнопопулярно за храната
„Митове и истини за храненето“ е една от малкото научнопопулярни книги за храната и храненето, издадена на български език, която заслужава специално внимание. Авторът Йордан Стефанов е докторант по микробиология и има опит в качествения лабораторен контрол в хранително-вкусовата промишленост и производство на добавки. Той […]
Орторексията – много хубаво не е на хубаво
Последните години темата за здравословното хранене стана изключително актуална. Това произведе много спекули по отношение на така наречените супер храни, био храни, ГМО храни, хранителни добавки и диети, например. За съжаление всичко това доведе дори до появата на ново хранително разстройство, което разболява все повече […]
Лукът и как да го режем без сълзи
Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа […]
Теодора Илиева за екологичния отпечатък на нашето хранене
Здравейте, Теодора! За щастие хората вече започнахме да се замисляме повече за екологичния отпечатък, който хранително-вкусовата индустрия оставя върху планетата. Кои са главните проблеми? Храната е нещо толкова обикновено, че повечето хора не се замисляме какво огромно влияние върху околната среда имат производството и консумацията […]
Солта – вредна и полезна
Макар че не можем да живеем без сол, ако я приемаме в по-големи количества, тя е вредна за здравето. Солта е съединение на натрия и хлора, наричано натриев хлорид. Двете вещества са важни за организма, но не бива да се прекалява с тях. Натрият участва […]
Мидите в нашата кухня през лятото
Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама. Ако сте на морето или близо до него, […]
Правила за безопасност в кухнята за деца
Децата имат своето място в нашата кухня, ако искаме да се научат на труд, да обичат домашно приготвената храна и здравословното хранене. Естествено, ако сме решили вече да ги учим да готвят, най-важното нещо е първо тяхната безопасност. Следващите прости правила е добре да ги […]
Д-р Хубенова, специализант по диететика, гост в goodfood.bg
Здравейте, доктор Хубенова! Представете се накратко за читателите на goodfood.bg . Здравейте! Казвам се Михаела Хубенова завършила съм медицина в МУ Пловдив през 2017 г. Веднага след това съм работила като спешен лекар в ЦСМП Пловдив. През 2018г. пътят ми ме върна обратно в МУ […]